От х:

Днес в x:

Калпави касетофони и непознати думи тормозят кандидат-гимназисти

Децата изнедоволстваха първо пред своите родители

Лоша звукозаписна техника, в комбинация със сложни и непознати думи се оказаха най-големия проблем за седмокласници в днешния изпит по български език и литература. Освен като външно оценяване на знанията, той бе и входен за кандидатите за профилирани средни училища. Мераклиите да учат в езикови и математически гимназии трябваше да преразкажат текст от разказа „Вида“ на Иван Джуренов. Слабо познатия разказ бе населен с архаични думи които не разбирахме, оплакаха се децата от „Христо Смирненски“. В добавка, в част от стаите звукозаписната техника е възпроизвеждала с запис с много лошо качество в който се е губила интонацията, а оттам и смисълът на цели изречения. В тези условия преразказът става много труден, констатираха децата. Подобни оплаквания имаха седмокласници и от други школа. Според всички, много по уместно било текстът да бъде прочетен от литератор.

Тази година по БЕЛ за пръв път се събираха в едно два изпита.Тестовият модул за когото имаше 1 астрономически час, носеше текуща оценка по предмета. По желание се полагаше и втория модул/1.30 часа/ който бе разказът на Джуренов. Той се явяваше изпитът за профилираните гимназии.

Други предпочетоха телефонните обяснения

Повече за организационната подготовка на изпита, с какво се сблъскаха седмокласниците и схемите за преписване, научете от нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Някои бяха доволни че схемата за преписване е успяла
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини