От х:

Днес в x:

Министър: Забавихме скоростния влак, губим 70 млн. евро

Александър Цветков разбива шампанското в чест на пъррвата копка от последния етап на ЖП проекта Европа-Азия

България ще претърпи загуби между 40 и 70 млн евро заради пропуснати срокове в изграждането на високоскоростната линия Първомай-Свиленград. Това обяви в Свиленград министърът на транспорта Александър Цветков. Той направи първа копка на последния участък на трасето-между Свиленград и турската граница.

Проблемът е с предпоследния етап от големия проект за скоростна железопътна магистрала между Пловдив и Свиленград, финансиран с 340 млн. евро от програма ИСПА на Европейския съюз.

Срокът - до края на 2010 година, няма да бъде спазен и съответно страната няма да усвои последните до 70 млн. евро, уточни министърът. Отделно ще са загубите от неизпълнение на транспортни поръчки при завършена линия. Вината е на италианската фирма Асталди, на която е възложено изграждането на участъка от Национална компания железопътна инфраструктура.

Министър Цветков призна и грехове на държавата-не били отчуждени достатъчно бързо и в срок участъци по трасето на ЖП линията. От изпълнителя на обекта ще се търсят неустойки за пропуснатите ползи.

Министърът обяви 70 млн евро загуба от неизпълнение на сроковете
По участъка Свиленград-турска граница влаковете ще се движат със 170 км в час

В Свиленград транспортният министър тържествено положи началото на последния участък от проекта - 18 километрово ЖП трасе между Свиленград и турската граница. Оттам линията ще се слее с турската железопътна мрежа. В глобален аспект там ще се осъществява цялостната ЖП връзка между ЕС и Турция, а оттам и с Азия. Участъкът ще бъде изграден с 86 млн лева от Оперативна програма „Транспорт“ на ЕС. Изпълнител е чешката фирма ОХЛ, която е изградила първото високоскоростно жп трасе в България- Зимница-Стрелча през 2000-та година.

Скандалът за загубените европари и предвидения за изграждане над марица уникален ЖП мост, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини