От х:

Днес в x:

Чаша вода преди изпит подобрява мозъчната дейност

Учениците, които трябва да полагат изпити, може само да спечелят, ако пият по чаша вода преди да започнат да пишат. Ново научно изследване показва, че дехидратацията засяга функционирането на мозъка при децата и подрастващите, пише британският таблоид „Дейли телеграф".

Учените от института по психиатрия в Лондон и от университета Кеймбридж установиха, че мозъкът на децата, които прекарват времето си в непроветрени стаи, където е топло, не действа по оптимален начин и определени зони от него се напрягат допълнително. По-лошото е обаче, че голяма част от децата не разбират, че са дехидратирани, тъй като според тях не става дума за нещо сериозно, посочва БГНЕС.

Учените са провели експеримент с група ученици, които са облекли непромокаеми костюми, а после е трябвало да решават тестове в продължение на 90 минути. Данните от изследването сочат, че учениците е трябвало да положат много по-големи усилия, за да отговорят правилно, въпреки че са изгубили само 1,1% от теглото си заради дехидратацията. При предишни изследвания, реализирани върху възрастни, се установило, че при тях, дехидратацията кара мозъка да се смалява.

Сред най-познатите странични ефекти на дехидратацията са болките в главата, умората и дори депресията. Статистиката във Великобритания сочи, че там хората пият средно само по 200 мл вода дневно, много под количествата, препоръчвани от различни международни здравни форуми.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини