От х:

Днес в x:

Арестант в Хасково иска политическо убежище от президента

Хасковският окръжен съд днес отложи делото за екстрадиция на грузинеца Гиорги Заридзе и изпрати запитване до администрацията на президента Георги Първанов дали му е предоставено политическа убежище в България. Задържаният с европейска заповед за арест твърди, че е преследван по политически причини в Руската федерация и иска закрила от българската държава. Той подал молба за убежище и днес представи в съда няколко писма от кореспонденцията си с администрацията на президента Първанов.

Преди два дни магистратите отложиха решаването на казуса с екстрадицията заради калпав превод. Днес съдебното производство бе възобновено. Руските прокурори обвиняват Заридзе, че като управляващ социален фонд е отклонил над 1 милион щатски долара, предназначени за детски лагери.

Защитата му обаче опонира, че грузинецът е проследван по политически причини. Той бил член на организацията „Хроники от ада“, администриран от вдовицата на първия президент на Чеченската република Ичкерия Джохар Дудаев – Алла Дудаева. Днес в съдебната зала адвокатът на Заридзе предостави и писмо от нея до министъра на правосъдието на Грузия, в която се настоява за съдействие той да не бъде предаван в ръцете на руското правосъдие. Защитникът представи и няколко статии, в които се описва политическата дейност на клиента му.

Организацията „Хроники от ада“ поддържа сайт, посветен на убитата руска журналистка Анна Политковская.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини