От х:

Днес в x:

Удрят богаташите с данък „лукс”. Преглед на националния печат

24 часа: Слагат данък лукс

Ще бъде въведен данък лукс, който ще засегне собствениците на яхти, коли над 150 к.с., жилища над 250 кв. м, без да се броят терасите, и влогове над 100 000 лв., обяви вчера министър-председателят Бойко Борисов на специална пресконференция. Той забави с 5 часа заминаването си за Катар, за да обсъди антикризисните мерки с министрите, синдикатите и работодателите.

Въпреки многобройните спекулации осигуровките няма да се увеличават, няма да се премахва и плоският данък. Правителството въвежда таван на заплатите на всички държавни служители - в момента имало хора на държавна ясла с по 72 хиляди лева месечна заплата, каза Бойко Борисов. В РВД пък директори вземали по 12 000 на месец.

Ще се емитира и облигационен заем. Данъкът лукс още не е ясно дефиниран как ще се налага, но вероятно ще е върху вещта. Част от експертите препоръчвали 20%, но решение още няма, нито е одобрен механизъм.

Ще се приеме и амнистия за необявени пред данъчните приходи, които ще могат да бъдат легализирани с еднократен данък.

 

Труд: Данък "лукс" за големи жилища и мощни коли

Данък "лукс", таван на чиновническите заплати и емитиране на облигации ще пълнят хазната. Това са част от антикризисните мерки, обявени от премиера Бойко Борисов вчера след извънредно правителствено заседание.

"Плоският данък остава, няма да пипаме пенсии и майчински", декларира премиерът.

С данък "лукс" ще бъдат облагани собствениците на яхти, самолети, жилища над 250 кв. м, коли над 150 конски сили, както и лихвите от влогове над 100 000 лв.

Вчера работодателски организации и синдикати излязоха със свой списък от 50 антикризисни мерки. Сред тях е обявяване на данъчна амнистия, ускорена приватизация и др. Мерките ще докарат между 5 и 8 млрд. лв. приходи според синдикатите.

 

„Труд": Доктори искат пациентите да доплащат

Трябва да има регламентирано доплащане на дейностите по Националния рамков договор между здравната каса и съсловните организации. Защото така ще се определят цените на пазара и ще стане ясно кои са добрите изпълнители на медицински услуги и кои не - около това се обединиха вчера лекари на конференция, организирана от Сдружение "Български лекар". Негов председател е бившият шеф на лекарския съюз д-р Андрей Кехайов.

В здравеопазването има не само икономическа, но и институционална криза и това води до проблемите, пред които днес сме изправени, каза д-р Кехайов. Според него ситуацията е изключително критична. Ще се направят предложения за анекс към Националния рамков договор или за нов такъв, добави той. Защото структурната реформа не се реализирала, а се имитирала дейност, която не може да се нарече политика в здравеопазването.

 

„Стандарт": Богатите пълнят хазната

Богатите българи ще трябва да изнесат на плещите си тежестта на кризата. Допълнителен данък лукс въвежда кабинетът. Той ще се плаща от заможните хора, които имат яхти и частни самолети, съобщи премиерът Бойко Борисов и уточни, че става въпрос за 50-60 лева за лодка годишно. Новият налог ще важи и за баровците, които се ширят в апартаменти над 250 квадрата или карат коли с над 150 коня под капака.

Хазната ще пълнят и хората с пари в банките. Всеки, който има депозит над 100 000 лв., ще плаща данък върху лихвата. Процентът му се уточнява. Борисов увери, че плоският данък остава, осигуровките също няма да се променят до края на 2011 г. Премиерът сложи таван на заплатите на чинов-ниците. Никой да не взе-ма повече от мен, отсече Борисов.

„Стандарт": Проверяват Доган за "Цанков камък"

В понеделник ще проверим фактите от публикацията, свързана с консултантската дейност на Ахмед Доган по проекта "Цанков камък". Това обяви градският прокурор Николай Кокинов в предаването "На четири очи". Според него изнесената информация е достоверна. Кокинов обясни още, че в прокуратурата е получен одитен доклад за "Цанков камък", според който има сериозни финансови нарушения. По този доклад проверката ще приключи в най-скоро време. Обвинителите обаче все още не са прочели материалите от премиера Бойко Борисов.

Доган сам да коментира дали е взимал пари за "Цанков камък". Това обяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на Министерския съвет вчера. "Оставям на българите да преценят дали това е законно, дали е морално, има ли конфликт на интереси. Надявам се и самият г-н Доган да е прочел материала и да направи коментар", каза Борисов.

„Монитор": 20 на сто данък "лукс" за богаташите

Данък "лукс", таван за заплатите на чиновниците, продажба на ненужното държавно имущество и емитиране на ДЦК през Българската народна банка са част антикризисните мерки, които правителството обсъди вчера на работно заседание. По предварителни разчети богаташите ще трябва да плащат 20 на сто данък за луксозните си придобивки. Налогът ще дължат българските граждани, чиито автомобили крият 150 коня под капака си и имат мощност над 3000 кубика, за основно жилище от 250 кв. м площ без терасите. Данък ще се дължи и за лихвите на депозит над 100 000 лева, частни самолети и яхти. Сега за скъпото морско возило се плащат по 50-60 лева годишно. Не пипаме пенсиите, майките с деца и социално слабите, плоският данък остава, каза категорично Бойко Борисов. Мерките ще се усетят от хората с големи заплати и имоти за да може в условията на криза солидарно да се понесе тежестта.

„Монитор": Подземният град под Ларгото готов до есента

Проектът за подземен античен град под Ларгото на София ще кандидатства да влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО веднага след като бъде завършен първият му етап през есента. Това каза вчера заместник-министърът на културата Тодор Чобанов, след като заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова направиха оглед на ценните разкопки около метростанция "Сердика". Според Чобанов столицата ще се сдобие с уникален архитектурен шедьовър който съчетава модерно виждане и археология в самия център на града.

„Монитор": Алексей излъгал за "оня доклад"

Арестуваният преди месец бивш съветник от ДАНС Алексей Петров - Трактора вероятно е излъгал за "оня доклад". Тази хипотеза се налага след старателното описване и преглеждане на иззетите от басейна "Спартак" документи. Това стана ясно от изказването на градския прокурор на София Николай Кокинов в телевизионно предаване вчера. Докладът беше изготвен от бившия зам.-шеф на родното ФБР Иван Драшков и се отнасяше за "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация".

„Дума": Aмнистия на скрити доходи

Легализиране на нерегламентираните доходи на физически лица, които не са от престъпна дейност, чрез еднократното им данъчно облагане, поиска бизнесът като една от 50-те мерки, за които се споразумяха синдикати и работодатели вчера. Мерките, свързани с фикса, биха довели до допълнителни 5-8 млрд. лв. в хазната по думите на вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров.

Взето е решение гражданите да плащат данък "лукс" за притежаването на определено имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 кубика, яхти, жилища над 250 кв. м. Ще има таван за държавните заплати. Това пък реши на извънредно заседание кабинетът вчера, на което набеляза антикризисни мерки. Заплатата на премиера трябва да бъде таван на държавните служители", категоричен бе премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че има държавни болници, в които средните заплати са по 35 000 лв. на месец, а има и такива, където заплатите стигат до 72 000 лв. Ще се наложи и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лв., допълни той по повод неокончателните антикризисни мерки.

„Сега": Кабинетът ще бори кризата с амнистия за укрити доходи

Правителството обмисля амнистия за нерегламентираните доходи на физически лица, с които е придобита собственост. Зад идеята твърдо стоят работодатели и синдикати, а след вчерашната им среща с вицепремиера Симеон Дянков стана ясно, че правителството е склонно да включи мярката в антикризисната си програма.

Идеята е имущество, закупено с недекларирани доходи през последните 20 години, да се обложи еднократно с 10% данък. В предложението изрично се посочва, че става дума за доходи, които не са придобити от престъпна дейност, но не става ясно как и кой ще установява чистотата им.

 

„Дневник": Бизнес, синдикати и власт с общ език за кризата

След като цяла седмица тестваха различни идеи за спешни антикризисни мерки (включително в събота социалният министър Тотю Младенов изпробва общественото мнение с варианта за премахване на плоския данък), уикендът премина в совалки между работодателските организации, синдикатите и правителството. В неделя следобед те се обединиха по повечето от предложенията (според финансовия министър Симеон Дянков: По около 80% от общите мерки на бизнеса и синдикатите веднага постигнахме консенсус).

Обсъжданията ще продължат и кабинетът трябва да пресметне финансовия ефект от мерките. Според изчисленията на социалните партньори те ще осигурят приходи за бюджета между 5 и 8 млрд. лева до края на годината.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини