От х:

Днес в x:

Eвропа зове САЩ: Махнете визите и за България

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом призова администрацията на САЩ да премахне визовите ограничения за България и останалите страни от ЕС, за чиито граждани все още действа визов режим, предаде АСН.

В изявление по повод отмяната на американските визи за Гърция Сесилия Малмстрьом приветства това решение и го определя като стъпка напред в диалога, който водят ЕС и САЩ за равни условия за пътуване на гражданите от двете страни на Атлантика.

"Призовавам американските власти колкото се може по-скоро да включат в програмата си за безвизови пътувания и България, Кипър, Полша и Румъния, чиито граждани все още нямат право на безвизови пътувания до САЩ", призова Малмстрьом, цитирана от БНР.

Припомняме, че американското правителство включи Гърция в списъка на държавите, чиито граждани не се нуждаят от визи, за да пътуват до САЩ, съобщи министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано, пише БТА.

Наполитано отбеляза готовността на гръцките власти да спазват строги стандарти за проверка на пътниците и обезпечаване на сигурността на въздушния транспорт. Той уточни, че гръцките граждани ще започнат да пътуват до САЩ без визи след около 30 дни.

35 държави, сред които повечето страни членки на Европейския съюз, са включени в програмата за безвизово пътуване до САЩ. България не е сред тях.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини