От х:

Днес в x:

Столтенберг: Новият отбранителен пакт на Русия със Северна Корея показва все по-голямо сближаване между авторитарните режими

Новият отбранителен пакт на Русия със Северна Корея показва все по-голямо сближаване между  авторитарните режими и  подчертава важността  демокрациите да се представят с единен фронт, предупреди ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин подписа споразумение със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, което включва ангажимент за  взаимна отбрана. Това споразумение променя политиката на Москва спрямо Пхенян.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Северна Корея е предоставила „огромно количество боеприпаси“ на Русия, докато Китай, така и Иран са подкрепили военно Москва в нейната война срещу Украйна.


„Трябва да сме наясно, че авторитарните сили се съюзяват все повече и повече. Те се подкрепят взаимно по начин, по който ние не сме виждали досега“, каза той по време на панелна дискусия по време на официално посещение в Отава. „В момент, в който авторитарни режими, като Северна Корея, Китай, Иран, Русия, стават все по-сплотени, е важно да се обединим като държави, които вярват в свободата и демокрация“, каза Столтенберг.


Нарастващата близост между Русия и други азиатски страни означава, че е още по-важно НАТО да работи със съюзници в Азиатско-тихоокеанския регион и това е причината лидерите от Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея да са поканени на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец.


Столтенберг също така заяви, че очаква Канада да изпълни изискванията на НАТО да изразходва 2 % от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Либералното правителство на Канада, което вложи милиарди в за социални програми, изразходва само 1,37% от БВП за военни цели. През април то публикува план за достигане на 1,76% до 2030 г.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини