От х:

Днес в x:

БДЖ: Срязването на спирачките на локомотив в Лом е тероризъм

БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестен извършител сряза пет маркуча на спирачната система на локомотив в Лом и счупи предното челно дясно стъкло на влака. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система.

Инж. Еленко Кирков от БДЖ отбелязва, че това е направило машината неуправляема.

"Това е буквално казано тероризъм спрямо железниците и пътниците, защото това можеше наистина да доведе до голяма трагедия, като се има предвид, че един вагон е два автобуса, а самата машина е 87 тона. Тя като тръгне без спирачка, ще "стопи" и другата спирачка на влака и всичко ще приключи", допълва той пред БНР.

Огледите продължават и в момента, а след това локомотивът ще бъде ремонтиран. Щетите все още не са ясни, но според инж. Кирков извършителят е технически запознат със спирачната система.

"Радвам се, че няма никакви пострадали. Аз съм от 1997 г. в БДЖ, но това е пръв път, което чета по сводки и анализи. При нас всички произшествия се анализират. За пръв път е посегателство по спирачна система на локомотив или вагон, който е оставен да работи. Просто нямам представа, но да кажем, че технически донякъде е запознат със спирачната система", каза още инж. Кирков.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини