От х:

Днес в x:

Украйна подновява днес консулските услуги, но за мъжете има условия

След започнала на 23 април пауза Министерството на външните работи на Украйна възобновява от днес приемането на молби за консулски услуги за украинци в мобилизационна възраст в чуждестранни дипломатически институции съгласно новия закон за мобилизацията.

Това става в момент, когато украинската армия има проблем с попълването на състава, много части са уморени или с мъже на 40 и повече години. В петък президента Володимир Зеленски подписа поправки в закона, позволяващи да се включват в редиците на военните украинци, излежаващи наказание за определен тип престъпления.

Мъжете на възраст 18-60 години трябва при кандидатстването да предоставят документи за военна регистрация (на хартиен или електронен носител) в наборния пункт за тези в наборна възраст, а за военнослужещите и военно задължените - военна книжка или временно удостоверение. Хартиените документи ще бъдат валидни "само до стартирането на електронния профил на наборника", а ако няма и трите вида може да се запише за временна консулска регистрация и след това да кандидатства за консулско обслужване.

Документ за военна отчетност не е нужен за издаване на лична карта за връщане в Украйна; за консулското действие в интерес на дете, чийто втори родител е чужденец или лице без гражданство, както и ако кандидатът е арестуван или лишен от свобода.

Вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина заяви, че Украйна няма да връща насила мъже на военна възраст от чужбина.

Източник: в. Дневник

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини