От х:

Днес в x:

Над 60% от българите не са ходили на театър или кино през 2023 г.

Четиридесет процента от пълнолетните българи не са прочели нито една книга през 2023 г. Това сочи проучване на "Алфа рисърч" в партньорство с "Фабрика за идеи", Обсерваторията по икономика на културата и Гьоте-институт. То е проведено сред 1020 пълнолетни респонденти в столицата, областните градове, по-малките градове и села в периода 11-18 април 2024 г. чрез пряко интервю.

Малко над 72% от запитаните казват, че не са посетили библиотека нито веднъж през изминалата година, 62.6% не са посетили театър, 82.5% не са били на концерт с класическа музика, опера и балет, 79% не са изслушали лекция или беседа, 60% не са били на изложба или в музей. Освен това 61% не са посетили кино, но за сметка на това 58% са теглили филм.

Какви са причините българите да не се посещават културни събития?

Според проучването 43% се извиняват с това, че нямат свободно време, като техният дял се увеличава, защото миналата година 36% от участниците бяха отговорили, че не разполагат с време. Близо 39% не могат да си позволят културни събития на живо като театър или концерт, защото са скъпи, като техният процент намалява. Миналата година 54 на сто са изпитали финансова трудност да посетят културни събития. Увеличава се и броят на хората, които изобщо нямат достъп до такива, т.е. не се провеждат в техния град или село. Тази година те са 25%, като миналата година те са били 22%.

При какви условия българските граждани биха посещавали културни събития?

На този въпрос най-много - 56%, са отговорили, че това би ставало при финансова възможност (миналата година процентът е бил същият). 42% поставят като условие повече свободно време (миналата година техният процент е бил 53). 26% от респондентите обясняват, че ще го направят, ако имат компания (миналата година това са били 33% от запитаните). Близо всеки четвърти би посещавал културни събития на живо, ако има достъп до такива (миналата година техният процент е бил 27).

Към какво събитие бихте имали интерес, ако е във Вашето населено място или е достъпно? На този въпрос 51% отговарят, че най-много се интересуват от театрални постановки, 47% - прожекция на филм, а 44% - концерт с народна музика и танци. Най-слаб е интересът към класическите концерти - 23%, и събития от тип беседи, лекции, четения - 16%

Организаторите на изследването предлагат и няколко решения за справяне с високия процент на непосещаване на културни събития. Едно от тях е създаване на т.нар. паспорти за култура, който ще даде повече възможности на хората, изпитващи финансови затруднения и ще помогне за създаването на културни навици, особено при подрастващите. Според тях е нужна и децентрализация на културните ресурси, така че хората в по-малките населени места или по-възрастните граждани да имат достъп до култура. Една от препоръките в тази посока е създаването на ваучери за транспорт, които от една страна отново ще решат финансовия проблем, но и ще помогнат на географски откъснатото население да посещава повече културни събития.

Източник: в. Дневник

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини