От х:

Днес в x:

„Мамут“ ще поглъща огромни количества CO₂ от въздуха в Исландия

Най-големият завод за директно улавяне на въглероден двуокис от въздуха и съхранението му, наречен „Мамут“ (Mammoth), започва работа в Хелишейд, Исландия, съобщиха от компанията „Клаймуъркс“ (Climeworks), която вече оперира подобно съоръжение в страната, наречено „Орка“ (Orca). Новото обаче има десет пъти по-голям капацитет от предшественика си.

Заради задълбочаващите се промени на климата и недостатъчните усилия за намаляването на парниковите емисии много учени твърдят, че милиони тонове въглероден диоксид трябва да бъдат отстранявани ежегодно от атмосферата, за да бъдат постигнати климатичните цели.

Заводът „Мамут“, който има капацитет да улавя 36 000 метрични тона въглероден двуокис годишно, ще бъде напълно завършен до края на годината.

„Започването на работа на завода „Мамут“ е поредното доказателство, че компанията е в състояние да осъществи плановете си да постигне капацитет от мегатон към 2030 г. и гигатон към 2050 г.", заяви Ян Вюрцбахер, съосновател и главен изпълнителен директор на „Клаймуъркс“.

Противниците на технологията твърдят, че тя е скъпа и предупреждават, че фокусирането върху технологията за улавяне на въглероден диоксид може да изкуши компаниите да не се стараят да намаляват вредните си емисии.

„Клаймуъркс“ не разкрива каква е цената за улавянето на тон въглероден двуокис в завода „Мамут“, но казва, че се стреми да намали цената на технологията до 400-600 долара за тон до 2030 г. и до 200-300 долара за тон до 2040 г.

Как работи заводът

Първата копка на „Мамут“ бе направена през юни 2022 г. Заводът има модулен дизайн, в момента са инсталирани дванадесет от общо планираните 72 колекторни контейнера, които ще улавят парниковия газ от въздуха.

Колектори улавят парниковия газ във въздуха

„Клаймуъркс“ използва възобновяема енергия, за да захранва своя процес на директно улавяне на въглеродния двуокис от въздуха, който вряща вода. Тя се осигурява от геотермален източник от партньора ON Power.

Охладителните кули на съоръжението, сн. GettyImages

След като бъде освободен от филтрите CO₂ се транспортира под земята, където реагира с базалтова скала чрез естествен процес и се трансформира в камък и остава за постоянно съхранение. Целият процес се проверява и сертифицира от независими трети страни.

Тръбите, отвеждащи газа под земята, сн. GettyImages

„Започването на работа на нашия завод „Мамут“ е пример за нашите непрекъснати инвестиции в научноизследователска и развойна дейност за допълнително оптимизиране на нашата технология“, коментира още Вюрцбахер.

Оперативните и тестови знания ще бъдат внедрени в следващите проекти за директно улавяне на въглероден двуокис от въздуха.

Плановете в САЩ и по света

До 2030 г. компанията предвижда да изгради мегатонен хъб. Нейно е едно от трите предложения за изграждане на подобни центрове за улавяне и съхранение на въглероден двуокис в САЩ, които ще получат публично финансиране от 600 млн. долара от Министерството на енергетиката на САЩ.

„Клаймуъркс“ иска да разгърне подобни центрове в цял свят. Компанията активно разработва проекти в Норвегия, Кения и Канада и проучва допълнителни потенциални места за директно улавяне на парниковия газ от въздуха и съхранението му.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини