От х:

Днес в x:

Посланичката на Федерална република Германия връчи немски езикови дипломи на ученици от Езиковата гимназия/снимки/

    Посланичката на Федерална република Германия у нас Ирене Мария Планк връчи немски езикови дипломи на 47 ученици от Езиковата гимназия. Асистира й директорката на училището Даниела Павлова. Дипломатката дойде специално за тържеството след много положителни отзиви за нивото на обучение по немски в ГПЧЕ”Хр.Ботев”. Немската езикова диплома -Das Deutsche Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz, съкратено DSD е официален сертификат,издаван от образователните власти на ФРГ след положен изпит. Изискват се определен брой часове подготовка. Преди да положат изпита нашите гимназисти учиха в продължение на 5 години.

    Основната разлика между дипломата по немски език – DSD и другите езикови дипломи е връзката й с училището. Целта на Немската езикова диплома не е да издава сертификат. По скоро да осигури методично развитие на езиковата компетентност въз основа на няколкогодишно изучаване на немски език в училище.

      Преди официалната церемония Н.Пр. Ирене Мария Планк разговаря с преподавателките от немската катедра на гимназията и им благодари лично за усилията им да предадат знанията си на своите възпитаници. Тя изслуша и проблемите, с които те се сблъскват,за да окаже съдействие.

      На връчването на немските езикови дипломи присъства кметът на Община Кърджали Ерол Мюмюн;зам.-кметът Веселина Тихомирова;началника на Регионалното управление по образование Ангелина Костова.Бяха дошли много роднини и приятели на учениците.

      Посланик Планк приветства присъстващите и благодари за топлия прием.Тя подчерта ,че ГПЧЕ”Хр.Ботев” е в челните класации в страната по ниво на преподаване на знания и умения по немски език.Реномето й е изключително високо.Дипломатката посочи,че пред завършващите гимназията предстои избор,къде да продължат образованието си.Те могат да се възползват от проекта Обединена Европа за да изберат университета.Това е проект на свободата ,подчера Н.пр.Ирене Мария Планк.Тя прикани абитуриентите имащи право да гласуват,да отидат до урните и гласуват за Европейски парламент.

     Кметът Ерол Мюмюн посочи,че това е важен ден за абитуриентите от немските паралелки.Те са пред кръстопът.Важен е изборът.Той посочи,че имат добра основа в най-успешната Езикова гимназия в страната.Могат да учат както в България ,така и в чужбина. Градоначалникът апелира те да не забравят родната страна и града от който са тръгнали.Да се върнат с познания и умения. И да работят за европейското бъдеще на Кърджали.

     Ангелина Костова призова учениците да използват наученото в гимназията ,като го съчетаят с опита,който са им предали преподавателите. Тя поздрави педагозите за успеха.

     Директорката на гимназията Даниела Павлова посочи,че денят е празник на немския език в Кърджали.Владеенето му открива невероятни възможности пред абитуриентите.Благодари на посланик Планк за вниманието към възпитаниците на училището.Тя посочи,че обучението по немски в Езиковата гимназия има повече от двадесетгодишна традиция.

      Дипломантите бяха поздравени от преподавателите си и изпитващият ги немски педагог.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини