От х:

Днес в x:

11 училища в Хасковско без медик, учители от Езиковата на курс по първа помощ през ваканцията

    11 от училищата в хасковския регион са без медицински персонал. Това показват данните на Регионалното управление по образованието.

    На много от местата, където има медицинско лице, то отговаря за повече от едно училище.

    Според наредба 3 на МЗ от 2000-та година, уреждаща организацията и дейността на здравните кабинети в детските заведения и училищата, финансовото им обезпечаване става от общинския бюджет. Общината отговаря и за назначенията на медицинските лица в учебните заведения, посочи шефът на местното образование Румяна Делчева.

    „Дейността на здравния кабинет може да се осъществява от лекар, медицинска сестра или фелдшер от амбулатория за първична медицинска помощ“, се казва още в Наредбата. Лекар, който да отговаря за здравето на децата, няма в нито едно от училищата в Хасковска област. Повечето от здравните училищни кабинети се обслужват от медицински сестри.

    15 са фелдшерите, които работят в здравните кабинети по училищата на пълен щат в региона. Някои от тях обаче обслужват по две школа, тъй като изискването по Наредбата е минималният брой ученици, обслужвани от един медицински специалист, да е 800. Когато в две или повече училища в една община учат по-малко от 800 ученици, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно училище. Фелдшерите на непълен щат са осем. Медицинските сестри на пълен щат са в 29 училища, още 14 са на непълен.

    45 от школата се осигуряват откъм здравна грижа от амбулаториите за първична медицинска помощ.

    В момента има идея между образователното министерство и БЧК да бъде разработена програма за обучение на педагозите в оказване на първа долекарска помощ. А иначе в БЧК и сега провеждат такива курсове. Те минават през няколко етапа - теоретична и практическа част и дават подготовка за реакция при спешна необходимост да се помогне, обясни шефът на Областната червенокръстка организация Минка Мечеринкова. Те обаче се заплащат. 47 лв. е сумата на човек.

    Тази сума е решил да отдели от бюджета на училището директорът на гимназията с преподаване на чужди езици „Проф. Д-р Асен Златаров“ Деян Янев. Той вече е водил разговор с БЧК за включването на 14-те класни ръководители на 8-ми и 9-ти клас в курса пред април, за да се използва времето на пролетната ваканция, когато преподавателите на най-рисковата група ученици не са ангажирани с учебни занятия.

    „Инцидентите в училищата зачестиха напоследък, а понякога един човешки живот наистина зависи от минутата. Затова смятам, че е важно учителите да са подготвени и да могат да реагират в рискова ситуация. Реших да отделя 560 лв. от училищният бюджет за обучението, защото като директор съм отговорен за живота и здравето на всяко дете в нашето училище, а децата са най-важни, те не могат да бъдат съизмерими с каквито и да е пари“, обясни решението си Деян Янев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ха
      ХаСкОвО
      15 -20
      19:26, 13 мар 2017
      Г-н Деян Янев колкото е по-важно да има доктор 10... Виж коментара
    • 2
      Не
      Незапознат
      37 -6
      20:26, 13 мар 2017
      Като директор господин Янев сте решили да направите едно голямо ''пльос'' за да сте първи приложил идеята на образователното министерство.Щом се смятате че сте отговорен за живота и здравето на всяко дете в училището ви наемете,плащайте за лекар.А не учителите да ги карате да правят това!Това не е тяхна работа!Ако имаше басейн училищното заведение щяхте да ги направите спасители на плажа ли?Следвайки вашият почин значи медиците трябва да изкарат курс по начална педагогическа подготовка ли?Стига вече де!Направете нещо макар и безмислено за да се изтъкнете но не което е вредно за всички.Ако утре други ден стане нещо на някое дете и даскалофелдшера не се справи със ситуацията какво ще правите?Ще покажете кетапа за завършен курс в БЧК ли?
    • 3
      Уч
      учител
      24 -2
      07:46, 14 мар 2017
      Янев, "умори" ни с твоите медийни изяви.
      Класните ръководители само мед.лица им
      остава да станат.
    • 4
      Di
      DImo
      14 -4
      11:09, 14 мар 2017
      Аз предлагам освен преподаване, водене на 200 вида бумащина и медицински персонал, разбира се, учителите да помитат коридорите и да мият тоалетните през междучасията, да пускат парното, да шофират училищните автобуси и да продават в лавката. Това е абсолютният минимум работа, с който биха заслужили огромните си заплати.
    • 5
      Ем
      Емигрант по принуда
      7 -12
      11:36, 14 мар 2017
      До идването на "Бърза помощ" тези умения са живото... Виж коментара
    • 6
      Xm
      xm
      2 -5
      15:27, 14 мар 2017
      То преподаването много не им се отдава на днешните даскали, от възпитанието отдавна са се отказали ( било задължение на родителите), така, че като се замисля, май другите изброени неща доста им подхождат. Относно заплатите смятам, че за положения труд са екстра.
    Последни новини