От х:

Днес в x:

На Велики четвъртък запазваме първото боядисано в червено яйце за цяла година за здраве

Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица. Той е свързан с Тайната вечеря, по време на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия.

 Преди вечерята Иисус Христос умил краката на апостолите и казал: "Не дойдох да служа, а да послужа", с което им предал най-ценния урок - за смирението. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". Божия син пророкува смъртта си на кръста и посочва пред апостолите, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

На този ден според народните обичаи не се работи и се извършват много обреди, най-важният от които е боядисването на яйцата. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Първото яйце трябва да бъде червено. С него, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве, а после и на всички останали от семейството.

Първото червено яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата , за да носи късмет, здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

По традиция днес се замесват и козунаците.

Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини