От х:

Днес в x:

Немски награди за отличниците на Езиковата гимназия в Кърджали

Езикова гимназия „Христо Ботев“ се гордее с постиженията на своите ученици в областта на немския език. Участието им в национални олимпиади, състезания и конкурси е традиционно. Както най-големите гимназисти, така най-малките могат да се похвалят с впечатляващите си успехи. Обичайно присъжданите призови места са резултат от непрестанната съвместна работа между учениците и техните преподаватели по немски език. След като през март немскоезичнитеботевци обещаха включване  с нови награди, април се превърна в месец на отличията за тях, защото на национално ниво най-изявените се наредиха в челните редици на класациите във всички престижни състезания и олимпиади.

На 13. април в град София се проведе конференция за учители по немски език „ДЕН на КЛЕТ“, на която официално  бяха наградени победителите от Националното състезание на КЛЕТ и техните учители. На първо място в най-трудното и високо ниво на владеене на езика С1 се класира добре познатият  в немскоезичните среди от години с успехите си абитуриентЕдис Наим. На церемонията той и учителката му Нигяр Наим бяха отличени лично от госпожа  Дебора Лавал –културно аташе на посолството на Република Германия, която изрази своето задоволство от постиженията на българските ученици и техните учители.

На 15.04.2024г. в Eзикова гимназия „Христо Ботев“ се проведе състезанието по изразително четене на немски език – „Bulgarienliestvor“ с ръководител Несрин Салиф. То се организира от 2015 г. и е част от националния проект „България чете“. В него участват училища, които предлагат разширена подготовка на немски език и подготвят ученици за немска езикова диплома. След класния финал за училищен кръг бяха класиранитрима финалисти от  трите осми класа. И тримата участници се представиха отлично и вложиха много труд в подготовката и представянето си. Жури, съставено от учители по немски език, присъди първото място на Бусе Салим от VIII Г клас. Ученичкатаще представи гимназията на следващия регионален кръг, който ще се проведе в град Стара Загора, където ще чете откъси от романа на А. Шнайдер „DerJungeundderKapitän“ (Момчето и капитанът).

Същият ден в училището бяха получени резултатите от националната  олимпиада на МОН. Безапелационно бе класирането на Едис Наим на второ място в страната. Той получи  напълно заслужено и званието „Лауреат“, което е най-високият връх в неговите успехи през годините. Не отстъпи в доброто си представяне и Весела Добрикова, която се нареди сред най-добрите 10 в страната. Невероятен бе и постигнатият резултат на ДехаМехмедали от 8. клас, с учител Ваня Костова, която  се класира на четвърто място и само с 0,50 стотни  остана извън челната тройка.

Един ден по - късно Едис Наим и Лара Нуриот 11. клас отпътуваха заград Русе, за да участват в полуфинала на състезанието за дебати на немски език „Jugenddebattiertinternational“. Там Лара премери сили  с още 16 полуфиналисти в труден дебат на тема „Трябва ли медийната грамотност да бъде задължителен предмет в училище?“, а Едис бе удостоен с честта да участва като член на журито. И двамата защитиха достойно както своите постижения, така и авторитета на своето училище и на учителката сиНигяр Наим, която  работи с тях в училищния клуб по „Дебати“. Всички присъстващи на  състезанието бяха впечатлени от показаните от Лара умения да защитава позицията си „ЗА“ и „ПРОТИВ“, използвайки подходящи аргументи, изразени на перфектен немски и само малшансът  я остави извън класирането за финалния кръг.

По същото време пристигна и новината за невероятния успех, постигнат от Георги Дичков от 10. клас, който бе класиран сред първите трима в страната в международното състезание за четене на книги на немски език „Seitenweise“. Това e конкурс, организиран от Централната служба за училища в чужбина (ZfA), който се фокусира върху творческото занимание с литературни произведения и има за цел да предаде радостта от четенето, да създаде индивидуални преживявания при четене и да събуди любопитството към актуалната немскоезична младежка литература и мотивира учениците да формират основата за по-късно задълбочено изследване върху определено литературно произведение. С презентацията – своеобразен електронен читателски дневник върху книгата „ЗАЩОТО“ на Мартин МузерГеорги впечатли журито и с факта, че бе успял да се свърже с автора и да направи интервю с него.   Заедно със своята учителка Хайрие Кьорова  той отправи покана към господин Музер, който с удоволствие се включи в  онлайн – среща с ученици от 9. и 10. клас от Езиковата, провела се на 23.април. Всички положени от Георги усилия му донесоха и заслужена награда, стипендия на Немската служба за педагогически обмен за триседмично пребиваване в Германия през месец август.

Обяснението за успехите на ботевци в немския език отново е потвърждение на цитираната  през месец март поговорка за сговорната дружина. Съвместната работа на ученици и учители с една обща цел: покоряването на „немскоезичните“ върхове бе оправдана и затова устойчивите успехи за поредна година се превърнаха в традиция.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини