От х:

Днес в x:

David Gilmour издава нов албум „Luck And Strange“, който ще излезе на 6 септември

Първата песен от албума, „The Piper’s Call“, ще бъде пусната този четвъртък, 26 април, след световно ексклузивно първо изпълнение в BBC Radio 2 Breakfast Show.

“Luck And Strange” е записан в продължение на пет месеца в Брайтън и Лондон и е първият албум на Gilmour с нов материал от девет години. Записът е продуциран от David и Charlie Andrew, най-известен с работата си с Alt-J и Marika Hackman.

За тези нови работни взаимоотношения David казва: „Поканихме Charlie в къщата, така че той дойде и изслуша някои демо записи, и каза неща като „Е, защо трябва да има соло на китара там?“ и „Всички ли избледняват? Не може ли някои от тях просто да свършат?“ Той има чудесна липса на знание или уважение към това мое минало. Той е много директен и по никакъв начин не се страхува, и аз обичам това. Това е толкова добре за мен, защото последното нещо, което бихте искали, е хората просто да ви се подчиняват.

По-голямата част от текстовете на албума са дело на Polly Samson, съпруга и сътрудник на Gilmour през последните тридесет години.

Samson казва за лиричните теми, обхванати в “Luck And Strange“, „Това е написано от гледна точка на възрастта; смъртността е константата.” Gilmour уточнява: „Прекарахме много време по време и след локдауна, говорейки и мислейки за такива неща.“ Polly също смята, че опитът от работата с Charlie Andrew е освобождаващ: „Той иска да знае за какво става въпрос в песните, иска всеки, който свири в тях, да е наясно с идеите, които са в текста. Особено го харесах поради тази причина.

Албумът включва осем нови парчета заедно с красива преработка на “Between Two Points” на The Montgolfier Brothers и има обложка и фотография от небезизвестния Anton Corbijn.

Музикантите, участващи в записа, са Guy Pratt & Tom Herbert на бас, Adam Betts, Steve Gadd и Steve DiStanislao на барабани, Rob Gentry & Roger Eno на клавишни; струнни и хорови аранжименти от Will Gardner. Заглавната песен включва и покойния клавирист на Pink Floyd Richard Wright, записан през 2007 г. на живо в хамбар в къщата на David.

Някои участници се появиха по време на предаванията на живо, които Gilmour и семейството му изпълниха пред глобална публика по време на локдауна през 2020 г. и 2021 г.; Romany Gilmour пее, свири на арфа и се пее главни вокали в “Between Two Points”. Gabriel Gilmour също пее бек вокали.

Изображението на обложката на албума, снимано и проектирано от Антон Корбийн, е вдъхновено от текст, написан от Charlie Gilmour за последната песен на албума „Scattered“.

Относно работата със семейството си върху “Luck And Strange“, David казва: „Polly и аз пишем заедно повече от тридесет години и предаванията на живо на Von Trapped показаха страхотната комбинация от гласа на Romany и свиренето на арфа и това ни доведе до усещането, че захвърляме част от миналото, с което се чувствах обвързан и че мога да изхвърля тези правила и да правя каквото си поискам, и това беше такава радост.”

Източник: rockthenight.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини