От х:

Днес в x:

Архиерейска заупокойна света литургия за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

  Днес се изпълват 40 дни от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От 9 часа в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София имаше Архиерейска заупокойна света литургия.

  Служението бе оглавено от Врачанския митрополит Григорий - наместник-председател на Светия Синод, заедно с архиереи на Българската православна църква. За литургията в храма дойдоха много православни християни, които носеха цветя и запалиха свещи за душата на покойния патриарх Неофит:

  "С неговата кротост, и благост, и любов към целия български народ, той е пример за поведение за мен като християнин, като човеколюбец, и като човек, който притежава най-добрите качества - равен наравно с всички останали хора".

  В храма се образува и опашка от хора, които чакаха да се поклонят на гроба на патриарха след края на богослужението.

  От 11 часа бе отслужена и панихида за патриарх Неофит. Сред присъстващите са бяха служебният министър-председател Димитър Главчев, както и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

  Главата на Българската православна църква почина на 13-ти март на 78-годишна възраст във Военномедицинска болница след продължително боледуване.

  Дядо Неофит е погребан под колонадата на храм "Света Неделя" до гроба на Екзарх Йосиф. 

  Източник: БНР

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини