От х:

Днес в x:

В небето над Сан Франциско проведоха таен тест по геоинженерство

Опитите ще продължават до края на май и целят създаването на облаци с по-висока отразителна способност

В САЩ бе проведен първият геоинженерен тест на открито. Организаторите запазиха експеримента в тайна, за да избегнат обществената реакция. Опитът цели засяване на облаци с по-висока отразителна способност.

Реализирането му бележи бързото развитие на спорна технология, известна като „модификация на слънчевата радиация“ или соларно геоинженерство, съобщават Scientific American и Politico.

Концепцията включва впръскване на аерозоли в атмосферата. Те трябва да намалят количеството слънчева светлина, което стига до повърхността на Земята и да понижат температурите.

Тестът е ръководен от изследователи от Университета на Вашингтон. Проектът Coastal Atmospheric Aerosol Research and Engagement, или CAARE, използва специално изградени пръскачки за изстрелване на трилиони частици морска сол в небето в опит да се увеличи плътността - и отразяващият капацитет - на морските облаци.

Вместо от самолет, експериментът ще се провежда от най-високата точка на палубата на пенсионирания самолетоносач USS Hornet. Така създадените облаци от солни частици ще са сравнително ниски. CAARE ще продължи до края на май месец. Това контрастира с повечето идеи, при които аерозолите се впръскват високо в атмосферата.

„Тъй като този експеримент беше държан в тайна до началото на теста, нямаме търпение да видим как се планира ангажирането на обществеността и кой ще участва“, каза Шучи Талати, изпълнителен директор на Алианса за справедливо обсъждане на слънчевото геоинженерство. Това е неправителствена организация, която се стреми да направи геоинженерство по-популярно и да включи в дебата развиващите се страни.

Модифицирането на количеството слънчева светлина и другите методи за геоинженерство интересуват все по-силно Силициевата долина и някои екологични групи. Така технологията намира стабилно финансиране, за своето развитие.

Не всички приемат идеята радушно. Харвардския университет планираше да инжектира отразяващи аерозоли в стратосферата близо до Швеция. Тестът бе отменен миналия месец след съпротива от местни групи.

Модификацията на слънчевата радиация е противоречива, тъй като широкото използване на технологии като изсветляване на морските облаци може да промени метеорологичните модели по неясни начини и потенциално да ограничи земеделието и рибарството.

Освен това няма да се справи с основната причина за изменението на климата — използването на изкопаеми горива — и може да доведе до катастрофален скок на глобалните температури, ако основните геоинженерни дейности бъдат прекратени, преди парниковите газове да намалеят до управляеми нива.

Университетът на Вашингтон и SilverLining, група за застъпничество за геоинженерни изследвания, участваща в проекта CAARE, отказаха искания за интервю. Кметът на Аламеда, където се провежда експериментът, не отговори на изпратени по имейл въпроси относно проекта.

„Идеята за намеса в природата е толкова спорна, че организаторите на теста във вторник запазиха детайлите в тайна, загрижени, че критиците ще се опитат да ги спрат“, съобщава The New York Times. Белият дом също се дистанцира от експеримента, който се провежда със съдействието на музей, свързан със Смитсониън.

Екипът на проекта изтъкна своята прозрачност, отбелязвайки, че посетителите на USS Hornet, който сега служи като плаващ музей, ще могат да видят експеримента.

„Светът трябва бързо да напредне в разбирането си за ефектите на аерозолните частици върху климата“, каза Кели Уонзър, изпълнителен директор на SilverLining.

 

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини