От х:

Днес в x:

Цените на петрола рязко спаднаха, след като Израел оттегли войски от Газа

Цените на петрола рязко спаднаха с повече от долар и половина в днешната азиатска търговия под натиска на спадащото напрежение в Близкия изток, след като Израел изтегли голяма част от войските си от южната част на ивицата Газа, а Египет обяви, че има напредък в преговорите за примирие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се сринаха с 1,70 долара или 1,9 на сто до 89,47 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол спаднаха с 1,62 долара или 1,9 на сто до 85,29 долара за барел.

„Изглежда, че катализаторът на този спад е изтеглянето на повечето израелски войници освен една бригада от Южна Газа в отговор на растящия международен натиск и в опит за деескалация на напрежението след ударите в Дамаск от миналата седмица, при които бяха убити висши ирански военни“, посочи анализаторът от Ай Джи (IG) Тони Сикамор.

В същото време израелският военен министър Йоав Галан заяви, че Израел е готов на всякакви сценарии по отношение на Иран, след като Техеран се закани да отмъсти за убийството на военните.

Цените на петрола все пак получиха известна подкрепа от Саудитска Арабия, която през уикенда повиши цените, на които продава петрола си в Азия. Стъпката все пак беше очаквана от пазарите.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини