От х:

Днес в x:

Разностранен триъгълник: Петков, Борисов и Пеевски с различни оценки за балансите в управлението

Нова интрига се разви между доскорошните партньори във властта ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“. През последните дни лидерите на трите формации спорят кой с кого е по-близък и си говори по-често.

Тонът зададе още през почивните дни премиерът в оставка Николай Денков, който по време на партийния форум на „Продължаваме промяната“ заяви, че решенията в ГЕРБ ги взема Делян Пеевски. В този наратив се включи и съпредседателят на партията Кирил Петков, който за пореден път призова лидерите на ГЕРБ и ДПС да си признаят, че двете формации са в коалиция.

Когато става дума за коалицията ГЕРБ-ДПС, човкеът, с който може да се говори е Пеевски. Той е човекът, който взима решенията за двете групи.
Кирил Петков, съпредседател на Продължаваме промяната

Не закъсня и отговорът на лидера на ДПС Делян Пеевски

„С Кирил съм работил много по-добре, по-лесно и по-често, отколкото с Борисов. Ние по-скоро сме в коалиция с него, отколкото с Борисов (лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - бел. ред.). Призовавам го Кирил да не влиза в тези дребни интриги. Всичките сме били заедно, работили сме заедно, да се успокоят, да се приготвят за изборите и след това да седнем и да си говорим“, призова депутатът.

По-думите му той си е общувал по-често с Петков, защото „Борисов някак си е повече ангажиран, няма го постоянно в парламента, а Кирил е тук и по-често сме сядали заедно“, заяви Пеевски.

Може след изборите да се случи така, че ние с Кирил да управляваме, а Борисов да е в опозиция. Кой е казал, че Борисов задължително трябва да управлява.
Делян Пеевски, лидер на ДПС

Той обаче влезе в противоречие след като ден по-рано допусна ГЕРБ и ДПС да спечелят над 160 депутати в следващия парламент и това да им позволи да управляват самостоятелно.

За разлика от него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да поддържа позицията си, че след предсрочните избори в „парламентарното мнозинство трябва да има по-широка палитра от подкрепа“. Във вторник (2 април) той заяви, че „и 150 депутати да имаме, след изборите правителство само между ГЕРБ и ДПС няма да има“.


Той изтъкна, че от началото на мандата на това правителство представители на ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС са работили по близо 50 законопроекта. Изчисли, че за това време лидерите на трите формации са прекарали над 150 дни заедно.

Разделяй и владей

За разлика от повечето случаи, в които мненията на лидерите на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски съвпадат по различни въпроси, този път те се разминаха в отношението си към съпредседателя на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Христо Иванов.

Борисов за пореден ден заяви, че не се срамува от промените в Конституцията и от Христо Иванов, който бе техен вносител. Според Пеевски обаче именно Иванов е виновен за провала на преговорите между ГЕРБ и коалицията.
„Нещата са елементарни. Човекът, който тласна България към избори, е Христо Иванов. Той го направи, защото не се чувства лидер, мечтата му е да бъде лидер на това тяхно формирование, но нещата не му се случиха и сега трябва да го унищожи. Те („Продължаваме промяната“ - бел. авт.) трябва да се събудят и да видят какво прави този човек“, каза Пеевски пред журналисти в Народното събрание.


Лидерът на ДПС не за първи път изказва тезата, че Иванов е причина за провала на преговорите за правителства, и призовава партньорите му да се дистанцират от него. Наскоро той заяви, че лидерът на „Да, България“ е саботирал преговорите, защото „не може да овладее съдебната власт“, а в контраст с това нарече Кирил Петков „свой приятел“.

Иванов и Пеевски влязоха в сблъсък преди по-малко от месец, след като „Продължаваме промяната - Демократична България“ публикува меморандума си за съвместно управление с ГЕРБ, който предвиждаше да бъде въведен механизъм за издигане, обсъждане и гласуване на назначенията в регулаторите и съдебната система. Тогава двамата си размениха остри реплики за „турско кафе в скута“ , „безвкусни пошлости“, „малка бъбрива Шехерезада“ и „отвратителен кален скандал“, а Пеевски обвини Иванов, че се опитва да овладее прокуратурата и съдебната власт и да назначи свои хора в тях.

Какво да работи парламентът

В унисон с предупреждението на финансовия министър в оставка Асен Василев, че България закъснява много с изпълнение на задълженията си за изплащането на средствата по втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), другият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че страната очаква 1.2 млрд. лева постъпления от плана, при условие че изпълни поетите ангажименти, които включват приемането на следните нормативни актове:

  •     правилата за назначаване на членове на антикорупционната комисия
  •     закона за защита на лицата, подаващи сигнали
  •     закона за личния фалит
  •     пътната карта за енергетиката.

Петков припомни, че коалицията от 1 месец настоява за гласуването на правилата за новата антикорупционна комисия, като включително по време на преговорите с ГЕРБ за ротацията беше отправила призив двете формации заедно да внесат правилата за гласуване в деловодството на парламента. Тогава от партията на Борисов не отговориха на поканата, а след като коалицията самостоятелно внесе текстовете, от ГЕРБ ги обвиниха, че са ги откраднали.

„Тези правила бяха изготвени заедно (с ГЕРБ - бел. авт.), ако бъдат вкарани в дневния ред, ние ще ги гласуваме заедно“, заяви Кирил Петков.


Той призова правилата да бъдат включени за разглеждане от пленарната зала още утре (4 април), а на отбелязването от страна на „Дневник“, че коалицията имаше право да стори това днес заради т.нар. ден на опозиция, когато парламентарните групи могат да предлагат законопроекти и проекторешения за включване в дневния ред на парламента, без това да се гласува от народните представители, Петков отбеляза, че днес предложението е било за анкетната комисия за „Турски поток“.
По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос от „Дневник“ дали парламентарната група ще се съгласи правилата да бъдат приети до края на месеца, заяви: „Стига с тая антикорупционна комисия, готови сме още утре правилата да ги гледаме."

Съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Кирил Петков отбеляза, че по останалите три законопроекта има някои разминавания с ГЕРБ, но посочи, че коалицията е готова на известни отстъпки.

 

 

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини