От х:

Днес в x:

Надежда Нейнски: Репресиите в Русия ще се увеличат под претекста, че държавата трябва да се погрижи за гражданите

Очаквам втвърдяване на режима на Путин след атентата в Москва с аргумента, че държавата трябва да защити гражданите си. Това каза в предаването „Тази сутрин“ дипломатът и бивш външен министър Надежда Нейнски.

„Трудно е да се правят анализи веднага след една такава трагедия. Прави впечатление обаче, че държава, намираща се във война и управлявана от специалните служби, е пропуснала да регистрира организирането на този терористичен акт. Не става дума за хора, които просто са купили отнякъде оръжие и са отишли да стрелят напосоки“, поясни тя.

Според нея западните посолства са имали информация, че нещо такова се подготвя в Москва и бяха предупредили своите граждани. „Путин явно е неглижирал тези предупреждения“, поясни тя.

Надежда Нейнски говори и за огромния парадокс в Русия. От една страна тази държава се управлява от службите за сигурност, а от друга – гражданите не се чувстват защитени, смята тя. И допълва, че е направен един нелеп опит от страна на Путин да прехвърли отговорността за атентата на Украйна.

„Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекста и с извинението, че държавата трябва да се погрижи за сигурността на гражданите. Очаквам още по-силно втвърдяване на режима. Лошото е, че и самите руснаци в чужбина не очакват да се случи нещо хубаво“, каза още тя.

Бившият ни външен министър коментира и защо Ислямска държава стои зад този атентат. „Винаги съм смятала, че те могат да нанесат удар срещи Русия заради намесата ѝ в конфликтите в Близкия изток – в държави като Афганистан и Сирия. Терористите се стремят към публичност и привличане на вниманието на света. Ето защо са избрали Русия, която в момента е във фокуса на международните наблюдатели заради войната в Украйна“, поясни тя.

Надежда Нейнски коментира и разширяването на НАТО в контекста именно на войната, която Русия води в Украйна. Според нея Алианса става все по-силен с присъединяването на Финландия и Швеция.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини