От х:

Днес в x:

Бездетни майки искат България да разреши сурогатството

Жени, които имат проблем и не могат да износят дете, поискаха промяна в законите и разрешаване на суроготството в България. Идеята лансира в "Новините в 7" на PRO.BG Ангелина Димова, която от години търси начин да стане майка. Тя страда от синдрома на Рокитански, за което заболяване няма лечение и не може да износи свое собствено дете. Да бъде даден шанс на жени с подобни проблеми настоя и Радина Велева от фондация "Искам бебе".

Често сурогатството е единственият начин едно семейство да се сдобие с наследник. У нас обаче възможност за сурогатно майчинство няма. По закон майка е само тази жена, която е родила детето и тази, придобила това право след осиновяване. 


"Трябва да има отделна точка за хора с медицински проблеми. Едните които могат да се възползват са хора като мен, другите случаи са на множествена склероза, жени с отстранена матка, които много пъти са пробвали ин витро", каза Ангелина Димова. Според нея тъй като законът у нас не дава тази възможност, много хора търсят начини за прилагане на този метод в Украйна. Стойността на услугата там обаче е близо 60 хиляди лева. 

В повечето европейски страни, сурогаството е разрешено, например в Гърция, Белгия, Франция, Испания, Румъния. 
Ако не се промени законът у нас, услугата ще продължи да се предлага нелегално според потърпевши семейства. 

Според Радина Велева от фондация "Искам бебе" сега този въпрос у нас не е регламентиран и това дава възможност за спекулации и комерсиализиране на проблема. За да се регламентира, трябва да се промени Семейният кодекс и Наредба 28 за асистирана репродукция. 

"Много жени във форумите сега търсят и предлагат услуги за "Х" лева", каза още Радина Велева. За да се спре тази практика вече са проведени срещи със здравната комисия в парламента. Според нея е важно да се предизвика широка обществена дискусия по проблема, за да разберат хората каква е същността на сурогатството и как то може да помага на семействата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини