От х:

Днес в x:

Причините за рака - кое е истина и кое - не съвсем

Онкологичните заболявания за все по-разпространени в световен мащаб, а прогнозите за близкото бъдеще са още по-притеснителни. Затова и все повече изследвания са с акцент върху причинителите на рак в ежедневието, за да сме по-добре информирани за адекватната превенция. Но в цялото това море от информация винаги можем да се заблудим.

Изгорели филии

Вероятно сме чували, че ако ядем прегорели филии и храни, препечени на барбекю, това може да доведе до рак. Причината за твърдението е веществото акриламид - химикал, който се среща в храните, приготвени на висока температура. За него се смята, че е канцерогенен, но и тук, както в много други случаи, решаващо е количеството.

От Cancer Research UK твърдят, че няма достатъчно научни сведения, които да доказват пряка връзка между консумацията на храни със съдържание на акриламид и развитието на онкологични заболявания. А това, че е канцерогенен, е доказано само при животните, и то в много големи дози.

А учени от Cambridge University предполагат, че може и при хората да има същия ефект, но ако ядем по 320 прегорели филии на ден. И се обръща повече внимание на това, че не начинът на приготвяне, а видът на храната, която консумираме, всъщност води до негативни последствия за здравето. Защото беконът например е вреден сам по себе си, а не защото го ядем препечен например.

Балансираната диета с много зеленчуци, плодове и храни с високо съдържание на фибри пък доказано може да ни помогне да намалим риска от рак.

Стрес

Често сме чували, че стресът разболява. И в много случаи това е вярно. Но когато става дума за онкологични заболявания, науката няма категорични доказателства за подобна взаимовръзка.

Според проведено във Великобритания изследване, много жени смятат, че стресът е станал причина да ги диагностицират с рак на гърдата. Но сред 100 хиляди жени не са открити доказателства, че това наистина е така. Същите са изводите и за евентуална връзка между стреса на работното място и рака на дебелото черво, белия дроб и простатата.

Въпреки това, статия от 2022 г. посочва, че има връзка между стреса, високите нива на кортизол и откриването на ракови образувания. Това кара учените да предполагат, че не толкова самият стрес, колкото някои последствия от него могат да доведат до отключване на онкологични заболявания. Като живеем под стрес например има по-голяма вероятност да се поддадем на вредните навици.

Посладители

Те са в голяма част от продуктите, които консумираме ежедневно, и е доста трудно да ги избегнем. А със сигурност сме чували, че могат да ни докарат сериозно проблеми, сред които и рак. Миналата година дори СЗО ги окачествени като "потенциално канцерогенни", начело с аспартама. 

Но все пак мнението на експертите е, че трябва да приемаме изкуствените подсладители в големи количества, за да могат наистина да станат причина за онкологично заболяване.

Например Европейският орган за безопасност на храните определи като "приемлив" дневният прием на около 14 кутии диетична газирана напитка за човек с тегло 70 кг. Това означава, че мнозинството от хора надали консумират подсладителите в подобни количества, в които те се превръщат в канцерогенни.

Пластмасови бутилки

Напитките с изкуствени подсладители често идват точно в тях. А количеството микро- и нанопластмаса, което поглъщаме ежедневно, е наистина притеснително. Бисфенол А, известен също като BPA, е химикал, в пластмасови бутилки и опаковки, за който се смята, че прониква в храната и напитките и нарушава хормоните. 

В резултат на това той е силно свързан с редица здравословни проблеми, включително с репродуктивното здраве, диабет и затлъстяване, но е категорично доказано, че ги причинява. Въпреки че проучванията показват, че химикалът има причиняващи рак ефекти, тези експерименти се правят с животни или с човешки клетки в лабораторни условия, а се предполага, че в действителност взаимодействието е по-различно и вредата не е чак толкова голяма. А и вече голяма част от използваната пластмаса не съдържа ВРА, пише Daily Mail.

Мобилни телефони

И това е една теория, която е не от вчера и от днес, а от десетилетия - че електромагнитното излъчване от устройствата може да причини рак. Да, мобилните телефони работят чрез изпращане и получаване на електромагнитни вълни, но експерти твърдят, че това лъчение е прекалено слабо, за да доведе до увреждане на ДНК-то. Но все пак все още няма категорични доказателства нито за едната, нито за другата версия.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини