От х:

Днес в x:

Полицията в Пакистан спаси жена от гневна тълпа, объркала надписа на роклята ѝ с редове от Корана

Няколко десетки минувачи се нахвърлиха върху жена в пакистанския град Лахор, като приеха арабските надписи върху пъстрата ѝ рокля за стихове от Корана и ги сметнаха за богохулство. Всъщност на роклята имало само една дума „халва“ (т.е. „сладко“) на арабски език, съобщи Би Би Си.

В неделя в полицията се получило обаждане, че около клиентка в ресторант в Лахор - столицата на провинция Пенджаб, се е събрала тълпа. Полицейският служител Сейда Шехрбано казва, че е видяла около 300 души пред сградата.

В социалните мрежи са публикувани няколко видеоклипа, които дават представа за случващото се. На едно от видеата се вижда явно уплашена жена, която седи в ъгъла на ресторанта и крие лицето си с ръце. На друг запис тя е заобиколена от полицаи, които я пазят от тълпата, шумно изискваща да свали роклята си с надписите. На някои видеозаписи се вижда как хората скандират призиви за обезглавяване на тези, които се занимават с богохулство.

Според пакистанското законодателство богохулството наистина се наказва със смърт. В някои случаи обвинените в него са били линчувани от тълпи, без да се изчака съдебен процес.

Шехрбано се опитал да успокои хората.

„Никой не знаеше какво точно пише на роклята ѝ. Най-важното беше по някакъв начин да изведем жената от района, за да бъде в безопасност“, посочва той.

Полицията е принудена да преговаря с разгневената тълпа.

„Казахме им, че ще отведем жената с нас, действията ѝ ще бъдат разгледани и ще я преследваме с цялата строгост на закона за всички престъпления“, казва Шехрбано.

След това полицай повел жената, която вече била покрита с черно наметало, през тълпата. Негови колеги им осигурили коридор.

Шехрбано казва, че в тълпата е имало привърженици на една от крайно консервативните ислямистки партии в Пакистан.

Заподозряната в богохулство жена била отведена в полицейския участък, където няколко ислямски теолози потвърдили, че текстът върху роклята ѝ няма нищо общо с Корана.

Полицията дори помолила ислямските експерти да запишат видеопослание, потвърждаващо невинността на жената.

Самата тя се извинила за инцидента.

„Не съм имала такова намерение, всичко се случи по погрешка. Но все пак се извинявам за случилото се, ще направя всичко възможно това да не се повтори“, заяви жената.

Тя добавя, че е дълбоко религиозна мюсюлманка и никога не би направила нещо, което би обидило исляма.

Местните власти съобщиха, че тя е дошла в Лахор, за да пазарува, и вече е напуснала града.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини