От х:

Днес в x:

9 жертви след пожара във Валенсия

Най-малко девет души са загинали при пожара, който в четвъртък пламна в жилищен блок в испанския град Валенсия, съобщава "Ройтерс", предаде News.bg. Двама пожарникари са с тежки наранявания и са настанени в болница.

Огънят бе раздухван от силните ветрове, което затрудни работата на пожарникарите.

Кметът на Валенсия Мария Хосе Катала каза, че вече няма изчезнали хора.

Жителите на Валенсия се събраха, за да дарят дрехи, лекарства и играчки за оцелелите жители, загубили всичките си вещи в пожара.

Директорът на хотел SH Valencia Palace, Хавиер Валес, каза, че временно са настанени 110 души, а регионален служител каза, че ще получат пари за ежедневните разходи. По-голямата част от оцелелите са настанени при роднини.

Посещавайки местопроизшествието в петък, премиерът Педро Санчес каза, че жителите "са загубили всичко за броени минути в този ужасен пожар".

Спешните служби съобщиха, че пожарът е започнал на четвъртия етаж на една от кулите, но не посочиха причината. Местен магистрат е започнал разследване на пожара.

Естер Пучадес, представител на агенцията за застрахователна инспекция APCAS, каза пред RTVE, че липсата на защитни стени и използването на полиуретан върху фасадата вероятно са допринесли за бързото разпространение на пожара, коментар, който предизвиква спомени за Grenfell Tower в Лондон през 2017 г., при който загинаха повече от 70 души. 

Асоциацията за полиуретанова индустрия заяви в изявление, че не е използван полиуретан в облицовката на сградата.

Валенсия постанови тридневен траур, отмени местните футболни мачове и спря началото на едномесечния ежегоден градски фестивал "Фаяс".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини