От х:

Днес в x:

Съдия с лекция пред ученици за защита на трудовите права и договори

  Ученици от 11 „Б“ клас на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ имаха открит урок в Съдебна палата – Хасково. Темата беше „Договорът – същност, права, уредба, видове, сключване, изпълнение и неизпълнение. Сключване на трудов договор и постъпване на работа. Защита на трудовите права“, съобщиха от Темида. Занятието беше в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

  В днешната лекция заместник-председателят и ръководител на „Гражданско отделение“ Милена Дечева разясни на учениците особеностите на всеки вид договор и обясни защо е важно при полагане на труд да бъде сключен трудов договор, който задължително трябва да е писмен и обясни на младежите, че ако нямат навършено пълнолетие, могат да започнат работа единствено със съгласието на родителите. Младежите бяха запознати с Кодекса на труда и какво предвижда той при наемането на непълнолетни на трудов договор. Съдия Дечева отговори на зададените от страна на учениците въпроси, свързани с покупко-продажба или дарение на недвижимо имущество от родители на дете.

  Образователната програма през учебната 2022 г. – 2023 г. е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   No
   Nostradamus
   0 -1
   17:50, 21 фев 2024
   Като гледам снимките, най-интересно е било на класната...
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини