От х:

Днес в x:

„Черно море е ключово за сигурността на Европа“

Вече три пъти нейната страна е била нападана от Русия: президентската на Грузия Саломе Зурабишвили е загрижена заради спадащата подкрепа за Украйна. Черно море държи ключа към сигурността в Европа, казва тя за ДВ:

„Като грузинка знам, че битката, която Украйна води за цялата останала Европа, е от решаващо значение“, казва в ексклузивно интервю за ДВ президентката на Грузия Саломе Зурабишвили. В тази връзка тя припомня, че Русия е нападала нейната страна вече три пъти през последните двайсет години. Зурабишвили заема президентския пост в Грузия от 2018 година.

Сигурността на Черно море е ключова за Европа

Грузинската президентка поздравява Европейския съюз (ЕС) за одобрената помощ от 50 милиарда евро за Украйна и очаква същото сега и от Американския конгрес. „Сигурността на Черно море е сигурността на Европа. Именно това е заложено сега на карта - с Крим, с Украйна, с Грузия, а сега и с плановете на Русия да изгради военна база в Черно море. Всичко това ще повлияе на бъдещите планове на Европа да продължи структурните си инвестиции, да се разширява, а също и да се свърже с останалата част от Централна Азия“, казва Зурабишвили в интервюто.

Президентката на Грузия очаква от Европейския съюз да продължи да се разширява, а за отношенията на Тбилиси с Москва подчертава следното: „Не мисля, че нещо може да се промени в отношенията между Русия и Грузия. Единственото, което може да се промени, е Русия да се изтегли от всички територии, които е окупирала - независимо дали в Украйна или в Грузия.”

Грузинският народ подкрепя евроинтеграцията на страната

През октомври 2023 година управляващата партия в Грузия поиска Зурабишвили да бъде отстранена от поста заради това, че работи за европейската интеграция на страната, без да е упълномощена от правителството. „Разбира се, че има вътрешни политически битки, както във всяка държава. Но е много важно да се знае извън Грузия, че по темата има пълен консенсус сред грузинския народ - вече 30 години, откакто сме независими. Грузинският народ подкрепя европейската интеграция на страната и това никога не се е променяло, дори когато Грузия е била окупирана или нападана“, добавя Зурабишвили в интервюто, дадено за ДВ в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

В края на 2023 година Грузия получи статут на кандидатка за членство в ЕС     Снимка: Shakh Aivazov/AP Photo/picture alliance

През октомври 2024 година в Грузия предстоят парламентарни избори и Зурабишвили очаква засилване на руските хибридни атаки. „Ние сме по-близо и руските служби ни познават много по-добре като народ, като характер. Така че в известен смисъл за тях е по-лесно да се намесват в Грузия, защото почвата им е позната. В същото време грузинският народ има опит със съветската пропаганда, която не е много по-различна от днешната руска пропаганда. Така че може би неговата устойчивост е малко по-голяма“, коментира тя.

Зурабишвили вижда бъдещето на Грузия в ЕС

По време на срещата в Мюнхен Саломе Зурабишвили е разговаряла с украинския президент Володимир Зеленски, за да заяви подкрепата си към Украйна. Подкрепа, на която „може да стане свидетел всеки, който дойде в Грузия, като види колко много украински знамена висят по стените в Тбилиси“, казва тя пред ДВ.

В края на 2023 година Европейският съюз обяви, че започва преговори за членство с Молдова и Украйна, а Грузия получи статут на кандидат членка. „Ние сме три държави, които се нуждаят от сигурност в Черно море“, коментира Саломе Зурабишвили. „Русия трябва да се върне в собствената си територия, да научи, че има граници, както всяка друга държава, и да уважава съседите си. Това означава да освободи окупираните територии, а ние да станем членове на Европейския съюз“, обобщава президентската на Грузия.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини