От х:

Днес в x:

В Маджарово се радват на първия щъркел в района

   В района на Маджарово вече се радват на първия предвестник на пролетта. На Фейсбук страницата си от екипа на една от местните къщи за гости в източнородопското градче разказаха, че чаканият гост все по-често се поява наоколо.

  "Още не сме сложили мартениците, а щъркел видяхме", казват местните. Те разказват, че става въпрос за млад екземпляр, тъй като краката му още не са наситено червено-оранжеви, а перушината грее от белота.

  Младежът се появявал предимно, когато се оре и бил плътно зад трактора. При разораването на почвата щъркелчето си намирало храна, разказват още очевидците.

  Къщата за гости се намира до старо щъркелово гнездо и е много вероятно младата птица да не е мигрирала през зимата, а да е прекарала изминалите месеци в градчето край река Арда, въпреки че имаше доста студени дни през декември и януари. Вероятно е и щъркелът да се е върнал по-рано в района на гнездото, където се е излюпил миналата пролет.

  Да видим щъркел или лястовица е радостно събитие, защото знаем, че пролетта със сигурност вече е дошла, казват хората, които живея в околностите.

  Това е първото съобщение в региона на Хасково за появата на щъркел тази година.

  Белият щъркел е птица, която носи различна символика при различните народи, които са водили съвместен живот с нея в продължение на столетия. Тя носи семеен уют и щастие за дома, над който гнезди, символ е на плодородието и родителските грижи.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини