От х:

Днес в x:

80:20:10- формулата на елексира за Трифон Зарезан в с. Узунджово


  С много настроение и уважение към българската традиция отново в село Узунджово празнуват днес. В лозовите масиви край населеното място се събраха самодейците от двете местни читалища, от пенсионерския клуб и винопроизводители, за да зарежат ритуално лозовите насаждени на деня на св. Трифон. Край Узунджово винените сортове са около 50-60 декара. Стопаните отглеждат и десертни сортове.

  В българската традиция земеделският сезон започва с първата резитба на лозята. Лозарите първи излизат да работят на открито, но последни прибират реколтата си. Затова гроздето и виното са най-голяма почит сред народа, защото няма празнична трапеза без “руйно вино”.

  Виното и ракията тук са най-пивките, хвали местното производство Ицо Янтекелиев, чието вино беше провъзгласено за най-хубаво тази година от дегустаторите край лозята. Той не крие пропорцията, която прилага, за да създаде букет от аромати. Три сорта червено грозде се използват, разяснява стопанинът: 80 % е мерлото, 20 % в бъчвата е памидът, а 10-12 % от съдържанието във виното е десертният сорт хамбургски мискет.

  „Колкото пиеш, повече ти се иска. Ароматът и вкусът на виното са толкова опияняващи, че умиране има-отърване -няма“, казва винарят.

  След ритуала по зарязването и освещаването на лозите от отец Никола, в центъра на селото местните извиха кръшно хоро.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини