От х:

Днес в x:

Ученици от Автото показаха майсторско шофиране и познания за ремонт и поддръжка на автомобила

    Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Никола Й. Вапцаров“ в Хасково отново показаха майсторско шофиране и познания за устройството на автомобила.

    25 гимназисти от 11 и 12 клас се включиха в училищния кръг на Националното състезание „Най-добър автомонтьор и водач на МПС“. Те трябваше са преминат теоретична и практическа част, каза преподавателят по професионална подготовка Боян Бонев, който е и председател на комисията за организация, провеждане и класиране на състезанието.

    Участващите гимназисти трябваше да решат теоретични тестове с въпроси за обучението на водачи на МПС за категория „В“ и за общото устройство на автомобила. Практическите занятия включваха смяна на спирачни накладки, смяна на автомобилна гума, диагностика на автомобила, регулиране на фарове и смяна на съединител. Гимназистите трябваше да покажат майсторско управление на автомобил, за което се засичаше време, но и прецизно изпълнение при заобикаляне на конуси и паркиране назад и успоредно паркиране.

    Проявата се организира от компания за внос и дистрибуция на авточасти със съдействието на Министерството на образованието и науката. Най-добрите участници от днешното състезание ще участват в регионалния кръг, който отново ще се проведе в хасковската гимназия на 14 и 15 март. Тогава в него ще се включат и ученици от гимназии в Бургас, Стара Загора, Нова Загора, Казанлък, Ямбол и Сливен, но обикновено доминират учениците от хасковската гимназия. Победителите ще участват в националния кръг, който ще е през април в Русе, а после има и европейски кръг в Литва.

    Хасковската гимназия продължава да обучава ученици в направленията „Автотранспортна техника“, „Електрически превозни средства“ и „Трайни насаждения“. Специалностите може да видите тук.

    „Стараем се да поддържаме интереса на учениците чрез засилване на практическото обучение. Напълно обновени са кабинетите по учебна практика, изцяло сме с ново оборудване – за електрическите превозни средства, симулационни модули по автотранспортна техника и двигатели с вътрешно горене“, каза директорът на хасковската гимназия инж. Донка Станчева. Тя допълни, че за пета поредна година ще изпратят 20 ученици на производствена практика в Европа по програма „Еразъм +“, което ще стане след подбор. Те ще бъдат придружавани от двама учители. Тази година практиката ще е в автосервизи в Испания през юли-август.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини