От х:

Днес в x:

Цената на новите ядрени блокове „снове“ от 15 до 50 млрд. евро

Тепърва ще се уточнява коя компания и при какви условия ще изпълнява проекта

Колко ще струват новите ядрени мощности, които България планира да изгради в съседство с пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“? Въпросът се оказа със свръхвисока трудност, а прогнозите - объркващи и драстично разминаващи се.

Седмицата започна с подписване на споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика между САЩ и България. По този повод ресорният министър Румен Радев коментира, че „индикативната цена“ за изграждането на седми и осми блок на площадката край Козлодуй е 14 млрд. Както е известно, „сърцето“ на новите блокове ще са реактори от типа АР 1000 на американската „Уестингхаус“. Министърът не уточни в каква валута са цитираните от него милиарди - евро или долари (в момента двете валути били почти в „паритет“).

Дни преди министъра обаче известният ядрен специалист Георги Касчиев предизвика смут, като обяви, че цената на бъдещите блокове ще е много по-нисока от спряганите суми. Той се аргументира с това, че изградените в САЩ подобни блокове струват около 34 млрд. долара.

Между „прогнозите“ на Касчиев и Радев се нареди Александър Николов, енергиен министър в кабинета „Петков“. Той не скри учудването си, че с такава лекота се подмятат милиарди, при положение че процедуратата за новите ядрени мощности още е в ранен етап и с много неизвестни. Пред бТВ бившият енергиен министър изтъкна, че много уважава знанията на проф. Касчиев, но намира хвърлянето на числа във въздуха за нелепо. „Когато има най-малко план по какъв начин ще бъдат построени боковете и се направи първична оценка, тогава може да се говори за сума, като и тогава ще е възможно отклонение с поне 10-15%". „Не изключвам цената да бъде и 15, и 50 милиарда“, пошегува се Николов.

„Индикативната цена ще бъде посочена в доклада, който американската „Уестингхаус“ ще изготви до края на март. В самия договор за изграждане на двата блока ще бъдат фиксирани цената и  сроковете,  обясни министър Румен Радев в понеделник. „Нека да завършим процеса с  FEED договора (договора за инженеринг, бел. ред.), тъй като той дава индикативна цена, ние ще се опитваме, това ни е стремежът, да влезем в диапазон до около 14 милиарда кумулативно за два блока, пълноценно работещи, с всички възможни процеси. Аз лично мисля, че можем да сме под тази цена“,  показа оптимизъм Радев. Все пак и той призна, че е много важно „как ще се случат организационно нещата по развитието на ядрения проект“, тоест всички изчисления са твърде условни.

ПЪЛЕН НАПРЕД

Пътната карта за новите ядрени мощности предвижда първият от двата реактора да влезе в екплоатация до 2034 г. По график до края на април трябва да бъде избрана компанията, която ще строи новите блокове.

От Министерството на енергетиката по-рано обявиха, че 5 компании са заявили интерес „по обявата на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на атомната ни централа с технология АР-1000“.

Срокът за подаване на заявления изтече на 2 февруари. Интерес са потвърдили Веchtel, която вече работи по проекти на „Уестингхаус“ в Полша и Чехия, южнокорейската Hyundai, също партньор на „Уестингхаус“, Китайската национална ядрена корпорация, френската EDF (Électricité de France) и американската Fluor.

Очаква се до дни комисия да обяви с коя компания да започнат преговори по договора за строителство.  

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини