От х:

Днес в x:

Защо влизането на България в Шенген ядоса определен кръг хора?

От десетилетия България мечтае да бъде приета в Шенген и да се нареди редом до най-развитите държави в Европа. Десетки правителства твърдяха, че ще успеят да го направят, но се проваляха. Тогава защо, когато това се случи в края на 2023, имаше гръмогласни хора, които твърдяха, че това не е добре за България?

Успехът, който България постигна с пълноправното си членство в Шенген по въздух и вода, е огромна стъпка напред към пълноценната интеграция на България в Европейския съюз (ЕС). Доказателства за това за налични под най-различни форми - статистики, независими анализи, опит на другите държави, които са минали през същата процедура преди нас, но въпреки това пропагандата и манипулациите, които отекват основно в интернет пространството, не заглъхват.

Това не променя факта, че европейският път на страната ни е цивилизационният избор на мнозинството българи. Това се потвърждава всеки път от проучванията на нагласите и категорично личи от повишаващото се качество на живот на българите. Променя обаче публичната среда, обществените нагласи на немалко българи и хармонията, която е възможна при една добре поднесена и осъзната информация, без фалшиви новини и целенасочена дезинформация.

Тук идва задачата на медиите, които не обслужват външни интереси на други държави и не преповтарят фалшификатите на добре известните фабрики за тролове.

Нека разгледаме подробно и безпристрастно преките ползи за потребителите и бизнеса от приемането на България в Шенген по въздух и вода. Трябва да имаме предвид и косвените ползи като задължителното въвеждане на комплекс от нови антикорупционни мерки, нещо безспорно необходимо и дългоочаквано.

Отпадането на граничния контрол и повишените мерки за безопасност имат дългосрочен имиджов ефект върху възприемането на България като европейска туристическа дестинация.

Положителният ефект от приемането на България по въздух и вода в Шенген ще се отрази пряко върху 80% от пътникопотока от Германия до България, който зависи в голяма степен от въздушния транспорт.

Полският пазар също предлага изключителни възможности за развитие, след влизането ни в шенгенското пространство. Страната ни е най-близката по въздух до Полша дестинация, където полските граждани пътуват за своята лятна почивка.

След приемането на страната ни в Шенген се очаква чуждестранните туристи, притежатели на шенгенски визи, посещаващи Турция, за които няма да има други визови ограничения, също да се възползват от възможността да посетят страната ни. Над 80 хил. турски граждани, които притежават издадени шенгенски визи ще имат право да посещават България с цел туризъм.

Към тази бройка могат да се прибавят и притежателите на шенгенски визи на туристи, пристигащи в Турция от страни извън ЕС, които при желание могат да оползотворят възможността да посетят и страната ни като част от съвместни туристически пакети.

По данни на летищните оператори през 2023 г. приблизително около 11 милиона пътници са преминали през българските международни летища, от които 65%, или 7.12 млн. души, са пътували от и до шенгенски държави. Това прави общо близо 14.2 милиона паспортни проверки - една в България и една в шенгенска държава. Всичко това отпада от 31 март 2024 година.

Отпадането на паспортните проверки намалява времето за пътуване с около 20-30 минути. 70% от трафика на летище София е от държави членки на Шенген. Спестеното време би надхвърлило 800 хил. часа годишно.

Влизането ни в Шенген ще даде възможност и за развитие на регионите. У нас има около 15 малки летища, които не се използват масово, именно защото нямат граничен контрол. С влизането ни в Шенген по въздух частни самолети ще могат да излитат директно за европейските страни от тези малки писти.

Шенген означава още по-голям ръст за икономиката като цяло. Подобри се международната репутация на страната, тъй като приемането в Шенген е знак за способността на страната да поддържа работещо управление и институции. Това е много важно за чуждестранните инвеститори, пише още Novini.bg.

И така чувството на свобода и равнопоставеност, което дава Шенген на българските граждани, ще пречупи гръбнака на пропагандата, ще заглуши гласа на дезинформацията. Спестените средства ще се инвестират в други пера, а българската граница ще стане по-сигурна от всякога. Какви аргументи може да има срещу това? Точно така - никакви! И колкото повече България уверено върви на Запад и завинаги къса оковите на миналото, толкова повече умират страховете, които толкова дълго и систематично са внушавани на нас българите. Нито сме малки, нито сме безгласни. Нито фалирахме като държава, нито останахме на тъмно и студено без руски газ, нито пък еврозоната е причина за инфлация. Така че който и да ви говори обратното, знаете, че той е или жертва на измислени страхове, или съзнателно провокира измислени страхове. И в двата случая му кажете, че България вече е друга - с модерна прогресивна икономика, с паднали граници, увеличени инвестиции, независима енергетика и най-важното - със свободомислещи хора. Европейски хора.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини