От х:

Днес в x:

Експерти оглеждат терен в Хасково, определен сред 20-те в страната за кацане на медицински хеликоптери

    Празното пространство, което пустее от години зад АГО-Хасково, е с възможност да се превърне в една от 20-те площадки у нас, на която ще кацат медицински хеликоптери.

    От Министерството на здравеопазването припомниха, че за тях е осигурено държавно финансиране с правителствено постановление от 15 декември 2023 година.

    Одобрените от Министерски съвет лечебни заведения, към които ще бъде направена инвестиция за изграждане на болнични вертолетни летища, са държавни с над 50 на сто държавно участие в капитала, каквато е и МБАЛ-Хасково, съобщиха от МЗ.

    Изграждането на вертолетни площадки ще стане поетапно до 2026 г., когато в страната трябва да бъде доставен последният- шести хеликоптер за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха. Първият български медицински хеликоптер се очаква до края на месец януари, уточниха от Здравното министерство.

    Още днес на терена в Хасково бяха направени огледи, включително и с дрон, от експерти и геодезисти.

    В момента върви геодезическо проучване на терена върху който ще бъде изградена хеликоптерната площадка, разясни изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов, който беше на терен с екипа.

    „След вертикално и хоризонтално заснемане на терена, ще се изготви 3D модел и предстои крайното решение за мястото, коментира д-р Гелов. Според първоначалните огледи теренът е подходящ за хеликоптерна площадка, заради добрата си комуникация с асфалтов път и възможността за бързо придвижване на линейките от площадката до болницата за 1-2 минути.

    „Хасково ще участва в създаването на спешна помощ по въздух. Като областна болница ще отговорим на нуждите на населението за транспортиране на пациенти в тежко или спешно състояние към центровете за лечение в по-големите градове“, коментира още д-р Георги Гелов.

    Празното пространство, което пустее от години зад АГО-Хасково, е с възможност да се превърне в една от 20-те площадки у нас, на която ще кацат медицински хеликоптери.

    В момента върви геодезическо проучване на терена върху който ще бъде изградена хеликоптерната площадка, разясни директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов, който беше на терен с екипа.

     Haskovo.net, еTV

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      11
      111Ф
      36 -4
      16:33, 18 яну 2024
      Това с кацането на медицински хеликоптер,в празното пространство до РОДИЛНОТО в Хасково,което пустее не е нещо ново,защото преди тридесет години там кацаха хеликоптери и транспортираха родилки и болни които имаха нужда от по-специализирана медицинска помощ до Пловдив или София,и това доктора много добре го знае и със сигурност помни,така че да не отчитат само дейност и да харчат и крадат пари,ами ако ще правят нещо да го правят.Тогава медицинските хеликоптери кацаха директно върху пръста,а сега заснемане,проучване ,финансиране на проекти до 2026 година трябвало да се изпълнел проекта и това всичкото ми звучи като поредния случай някой определени наши хора отново за пореден път да са наредени на опашката за голямото крадене.
      • Га
        Ганю Голтаков
        11 -3
        18:30, 18 яну 2024
        Ако стане ще е добре!Лошо не виждам.
      • 11
        111Ф
        6 -3
        19:17, 18 яну 2024
        Лошо няма Ганчо.
      • Га
        Ганчо
        4 -3
        20:19, 18 яну 2024
        Разбира се,че няма,ф у ф ч о
    • 2
      Ме
      Мечтай си
      27 -3
      17:13, 18 яну 2024
      1. Първо като им видиш колата на експертите ти става ясно каква яка далавера е цялата работа
      2. Някой провери ли какво е продал ГИ. Защото навремето всичко беше парцелирано. Иванов продаде на гърците мястото за бензиностанция купено за 75 000 лв за над 400 Хил евро. И наоколо всичко се разпродаде. Даже почнаха да строят в двора на АГО
      3. Някой питал ли е въздухоплавателната администрация може ли да кажа там въртолет, от къде ще захожда да не падне върху бензиностанция та. Такива едни работи. Ама щом Гелов е там- яко суха пара играе кешбек
      • То
        Точно
        15 -3
        18:09, 18 яну 2024
        Експерта по кацане гелов.
        И ако някоя не е родила още, като кацне вертоледа ще роди.
    • 3
      Йо
      Йордан
      14 -4
      18:19, 18 яну 2024
      Мале, мале, мале...какви хеликоптери, какви 5 лева ??? Вижте колата на д-р Гелов и ще разберете за какво крадене на пари става въпрос !
    • 4
      До
      Доктор ох боли
      12 -2
      18:35, 18 яну 2024
      Гела кога започна да разбира и от летателна техника, пак ще си напълни паласките.
    • 5
      Д-
      Д-р дерибеев
      17 0
      19:00, 18 яну 2024
      Гелов ковчега джобове няма !
    • 6
      Ро
      Роко
      16 0
      21:13, 18 яну 2024
      Оправете малко тази болница да мяса на нещо отвън като се погледне отдалече стои като изоставена сграда,толкова ли не могат да намерят пари за саниране поне една боя да ударят
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини