От х:

Днес в x:

Норвегия и „загрижени държави“ работят по концепция за палестинско управление

Редица европейски държави, „загрижени“ арабски страни и САЩ работят върху концепция за единно палестинско управление, което би могло да привлече средства за възстановяване, каза външният министър на Норвегия в интервю в Давос .

„Няколко държави работят с нас... опитвайки се да изградят правителство на единството с широк обхват“, каза Еспен Барт Ейде, без да назовава конкретните държави. Норвегия е на мнение, че обединена палестинска територия трябва да бъде управлявана от палестинските власти, но „преди всичко решението трябва да бъде такова, каквото искат палестинците“, добави той, цитиран от „Ройтерс"

Едно такова споразумение би създало със съгласието на Израел първата в историята държава за палестинците, разделена върху две територии - на Западния бряг и Ивицата Газа. Израел заявява, че каквато и да е палестинска държава трябва да бъде демилитаризирана, за да не застрашава сигурността му.

Норвегия беше посредник в преговорите през 1992-1993 г. между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП), които доведоха до Споразуменията от Осло през 1993 г. Палестинската власт, създадена съгласно това споразумение, има власт за ограничено самоуправление на Западния бряг и да продължи да преговаря с Израел за палестинска държава. Но този процес се разпадна окончателно през 2014 г. Ислямистката групировка „Хамас“ управлява в Газа от 2007 г., като никога не е признавала правото на Израел да съществува, в основните си документи се заклева да унищожи тази държава и прогони с вълна от насилие конкурентите си от ООП от ивицата Газа преди близо 17 години.

След преговорите в Осло Норвегия е председател на донорска група, координираща международната помощ за палестинските територии, Специалния комитет за връзка (Ad Hoc Liaison Committee или AHLC), и работи с други в опит да съживи дипломатическия канал между Израел и палестинците.

Барт Ейде каза, че работата по намиране на решение за две независими държави става спешна, тъй като конфликтът се разпространява в региона, но и че само Вашингтон и израелският народ могат да повлияят на позицията на Израел.

„Това, което можем да направим, е да работим върху палестинското единство и да мислим със заинтересованите страни за модели“, каза той.

Призивите за решение с две държави нараснаха след атаките срещу Израел на 7 октомври, при които въоръжени нападатели от „Хамас“ убиха 1200 души и взеха 240 заложници. В отговор започна израелска бомбардировка и наземна офанзива срещу Газа, в която местните здравни власти, контролирани от „Хамас“, казват, че са убити дотук повече от 24 хил. души.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини