От х:

Днес в x:

Съединените щати наскоро нараснаха с 1 милион квадратни километра

„Америка е по-голяма, отколкото бе вчера."

Само преди няколко седмици Съединените щати нараснаха по размер с 1 милион квадратни километра – това е почти два пъти повече от Испания. Неочакваният скок на растеж не е резултат от странни геоложки сили, нито от нахлуването в чужда земя, а от опитите на Щатите да предявят претенции към заобикалящия ги океанска територия.

Континенталните шелфове са област на морското дъно, която заобикаля големи земни маси, където морето е сравнително плитко в сравнение с открития океан. Съгласно международното право страните могат да претендират за тези континентални шелфове, което им позволява да управляват и експлоатират неговите ресурси.

Най-много 75 държави са определили своите граници по континенталния шелф (ECS), който се отнася до частта от континенталния шелф над 200 морски мили (370 км) от брега. Досега САЩ не са правили това.

На 19 декември 2023 г. Държавният департамент на САЩ обяви нови географски координати, определящи това, което според тях е тяхната ECS зона.

От 2003 г. американските власти си сътрудничат с NOAA, US Geological Survey и 12 други агенции за събиране на геоложки данни за определяне на външните граници на тяхната ECS.

В светлината на тази работа, САЩ вече претендират за ECS в седем шелфови зони: Арктика, Атлантическия океан (източния бряг), Берингово море, Тихия океан (западното крайбрежие), Марианските острови и две области в Мексиканския залив. Общо това заема площ от 1 милион квадратни километра.

„Америка е по-голяма, отколкото бе вчера“, заявява Мийд Тредуел, бивш вице-губернатор на Аляска и бивш председател на Комисията за изследване на Арктика на САЩ, на 19 декември, съобщава Alaska Public Media..

Карта, показваща разширения континентален шелф на САЩ (ECS). Кредит: US State Department

„Не е точно покупката от Луизиана. Това не е съвсем закупуване на Аляска, но новата площ от земя и подземни ресурси под земята, контролирана от Съединените щати, е с две Калифорнии по-голяма“, добавя той.

Законността на всичко това е малко неясна, обяснява Тредуел в публикация за Wilson Center. За да стане определението официално, САЩ трябва да представят данни и доклади на Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS). Въпреки това САЩ не са ратифицирали UNCLOS поради сложни политически разногласия (споразумението е ратифицирано от 168 държави и Европейския съюз).

Това оставя известна несигурност относно това как предложението ще бъде прието съгласно международното право.

Тредуел заявява, че яко някой докаже научно, че грешат, „Съединените щати ще го послушат“.

Излишно е да се казва, че искането за нови морски граници може да се окаже спорно на международната сцена. Някои от най-значимите геополитически спорове в последно време включват Китай и неговите съседи, като Филипините и Виетнам, заради претенции към Южнокитайско море.

Въпреки това САЩ ще спечелят много от неотдавнашната си декларация. Разширяването на територията на океанското дъно в Северния ледовит океан може да отвори района за по-нататъшен добив, корабоплаване и риболов, въпреки потенциалните щети, които може да предизвика на природата на Арктика според Reuters.

Източник: The United States Just Grew By 1 Million Square Kilometers In Size, iflscience

 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини