От х:

Днес в x:

Американският конгрес остави решението за помощта за Украйна за след празниците

САЩ отложиха за след празниците вземането на решение за отпускане на допълнителна военна помощ за Украйна, въпреки, че Пентагонът предупреди във вторник, че парите ще свършат на 30 декември.

Сенатът на САЩ няма да гласува пакета, предложен през октомври от президента Джо Байдън преди началото на следващата година, тъй като преговарящите от Демократическата и Републиканската партия продължават работата си, казаха лидерите на камарата във вторник.

„Нашите преговарящи ще работят много, много усърдно през ваканционния период през декември и януари и нашата цел е да свършим нещо веднага щом се върнем“, заяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, цитиран от „Ройтерс“.

Вторият по старшинство републиканец в камарата, Джон Тюн, също каза, че сделка няма да бъде постигната преди следващата година, обвинявайки демократите, че са протакали „до точката, в която е невъзможно да се постигне съществено споразумение за гранична сигурност преди Коледа“.

Републиканците поставиха условие за приемането на нов финансов бюджет за подсилване на сигурността по южната граница на САЩ, като условие да приемат отпускането на още 61.4 млрд. долара за Украйна.

В съвместно изявление Шумър и лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл казаха, че преговарящите „постигат окуражаващ напредък“, но „предизвикателните въпроси остават“.

Имиграцията е един от най-спорните въпроси в политиката на САЩ и опитите и на двете основни партии да го решат многократно се проваляха през последните 20 години, пише „Ройтерс“.

Украинският президент Володимир Зеленски се сблъска със скептичен прием от републиканците, когато посети Вашингтон миналата седмица, за да се опита да ги убеди да побързат с решението.

Не е ясно дали евентуална сделка, постигната в Сената, където мнозинство имат демократите, ще спечели подкрепа в контролираната от републиканците Камара на представителите, където значителен брой партийни хардлайнери се противопоставят на предоставянето на допълнително финансиране на Украйна.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини