От х:

Днес в x:

"Имате кръв по ръцете си". Какво си казаха Конгресът на САЩ, Зукърбърг и директори на социални мрежи

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг и четирима други ръководители на социални мрежи - Х, TikTok и Snapchat, се изправиха пред американския Конгрес – петимата бяха обвинени в бездействие по въпроса с безопасността на децата в онлайн пространството.

Изслушването в Сенатската комисия по правосъдие започна с пускане на видеоклипове, в които жертви детайлно описват как са били сексуално експлоатирани във Facebook, Instagram и X.

"Имате кръв по ръцете си. Имате продукт, който убива хора", каза сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, и получи бурни аплодисменти от присъстващите.

Председателят на комисията, демократът от Илинойс Дик Дърбин, също нападна социалните платформи за това, че не са успели да защитят децата от сексуална експлоатация в интернет.

"Discord се използва за отвличане и злоупотреба с деца. Instagram на Meta помогна за свързването и популяризирането на мрежа от педофили. Изчезващите съобщения на Snapchat бяха използвани от престъпници, които финансово тормозиха млади жертви", заяви Дърбин във встъпителното си изявление, цитиран от CBS.

В отговор на обвиненията петимата изпълнителни директори изтъкнаха своите процедури за безопасност на децата и обещаха да работят със законодателите, родителите, организациите с нестопанска цел и правоприлагащите органи за защита на непълнолетните.

Meta заяви, че само през 2023 г. е похарчила 5 млрд. долара за безопасност и сигурност.

Предизвикан от републиканеца от Мисури Джош Хоули да се извини на жертвите в залата, Зукърбърг се изправи, обърна се и каза на седящите зад него, че техният опит е част от причините, поради които Мета е инвестирала толкова много - "за да се уверим, че никой не трябва да преминава през такива неща, каквито вашите семейства е трябвало да изтърпят".

Той обаче отказа да се ангажира с предложението на Хоули да създаде фонд за обезщетение на жертвите.

Изпълнителният директор многократно отхвърли връзката между Facebook и психичното здраве на тийнейджърите, като заяви, че "е важно да се погледне науката, а по-голямата част от нея не подкрепя това".

Срещу Meta са заведени съдебни дела от редица държави, които твърдят, че платформата умишлено проектира функции и алгоритми в Instagram и Facebook, които пристрастяват децата.

В началото на 2023 г. "Bloomberg" съобщи, че социалните мрежи могат да оказват вредно въздействие върху своите потребители, а компаниите знаят за това, но пренебрегват информацията. Служителите на Meta, включително основателят ѝ Зукърбърг, и други гиганти са били предупредени за вредните последици от техните платформи, но не са предприели мерки по този въпрос, а в някои случаи дори са се опитали да ги подкопаят.

Тези разкрития бяха оповестени в съдебно дело във връзка с пристрастяването към социалните медии, което е заведено във федералния съд в Оукланд, Калифорния.

Главният изпълнителен директор на TikТok Шоу Зи Чу също зае самоотбранителна позиция, като подчерта, че компанията стриктно прилага политиката си за забрана на деца под 13 години да използват приложението. Освен това обеща да инвестира 2 млрд. долара през 2024 г. в безопасността в онлайн пространството.

Подобно беше и изказването на Линда Якарино - главен изпълнителен директор на X (известен преди като Twitter), която заяви, че компанията не позволява достъп на непълнолетни.

Ивън Шпигел, директор на Snap, се извини на родителите, чиито деца са предозирали с фентанил, след като са си купили наркотици от приложението Snapshot.

"Много съжалявам, че не успяхме да предотвратим тези трагедии", каза той, като добави, че Snap вече блокира термини за търсене, свързани с наркотици, и работи с правоприлагащите органи.

Според десетки защитници на детското здраве ръководителите на технологичните компании многократно не са успявали да защитят непълнолетните онлайн.

Заседанието в сряда с участието на ръководителите на социалните мрежи е част от усилията за приемане на законодателство след години на бездействие от страна на Конгреса при регулирането на компаниите за социални медии.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини