От х:

Днес в x:

Идеалният съучастник: Съпругата на серийния убиец Мишел Фурнире е изправена пред съда в Париж

В Париж приключва съдебният процес срещу 74-годишната Моник Оливие, бивша съпруга на известния сериен убиец Мишел Фурнире. През 2008 г. тя вече е осъдена на доживотен затвор, но сега е подсъдима по нови обвинения - отвличането и убийството на 20-годишната британска студентка Джоана Париш през 1990 г., отвличане и убийство на 18-годишната девойка с увреждания Мари-Анжел Домес и в отвличането на 9-годишната Естел Музан през 2003 г., чието тяло така и не е намерено. Смята се, че момичето е било убито от Мишел Фурнир, съобщава Би Би Си.

Французинът Фурнире отвлича, изнасилва и убива момичета и млади жени във Франция и Белгия. През 2003 г. е арестуван след неуспешен опит за похищение, а през 2008 г. е осъден на доживотен затвор за убийствата на седем момичета и жени в периода 1987-2003 г.

Към момента на произнасяне на присъдата най-младата му жертва е на 12 г., а най-възрастната - на 22 г. Случаят с 9-годишната Естел Музан става известен, когато Фурнире вече е в затвора.

Разследването установява, че съпругата му е помогнала Фурнире да извърши зверствата и през 2008 г. тя също получава доживотна присъда.

Процесът е съсредоточен върху убийството на Джоана Париш, британска студентка, която работи като асистент на учител по английски език в град Оксер, южно от Париж. Тя е убита през май 1990 г.

Фурнире признава за убийството ѝ през 2018 г. и умира в затвора през 2021 г. Оттогава разследването проучва съучастието на Оливие в престъплението.

Момичето пуснало обява в местния вестник, в която пишело, че дава уроци по английски език. Мишел Фурнире отговорил на обявата и предложил на младата учителка среща в града.

Според адвоката на семейство Париш Стефани Потие Джоана, без да знае, се превръща в следващата мишена на серийния убиец, а Моник Оливие - в негов съучастник.

„Джоана Париш все още щеше да е жива, ако Моник Оливие не беше там в деня на отвличането ѝ", подчертава Потие. - Оливие прави възможни тези отвличания, изнасилвания и убийства. Това е смисълът на живота ѝ. Това беше зловещ съюз на двама завършени престъпници, които се допълваха взаимно“.

„Ще произнесете осъдителна присъда, защото тя (Моник Оливие) признава всички факти и няма да обжалва решението ви“, заяви пред журито адвокатът на Оливие Ришар Делжан и допълни, че клиентката му е взела решение да се признае за виновна.

В заключителната си реч главният прокурор Хю Жул заяви, че Оливие е била идеалната съучастничка на Фурнире.

„Двойката е може би най-сериозният сериен убиец през последните 50 г. във Франция и Белгия. Изнасилванията и убийствата са били толкова обичайни за тях, колкото и ходенето до супермаркета“, заключава той.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини