От х:

Днес в x:

Премиера на филма "Непокорните Шишмановци" в Хасково

Изображение 1 от 2

    Община Хасково и Регионален исторически музей Хасково представят филма "Непокорните Шишмановци" на 18 декември от 17,00 часа в зала "Хасково".

    Документалният филм е част от поредицата „ЗАГАДКИ И ИСТОРИИ В МУЗЕЯ“, изработена по проект РЕВИТА.

    Вече няколко поколения историци правят опити да изследват и попълнят белите петна в историята на големия Шишманов род. Как Шишмановци от всички краища на България са свързани помежду си – това разказва една стара легенда, предавана от поколение на поколение между потомците на рода. Наследници на оцелелите боляри от царството на последния български цар Иван Шишман, пазители на свещените мощи на заточения в Родопите Патриарх Евтимий, Шишмановци се превърнали в будители за национално възраждане, а по-късно, в края на XIX век, и в преки участници в национално-освободителното дело. Възрожденската история на Хасково е свързана с личността на един от тези радетели за българското– местния първенец и благодетел Христодул Вълчев Шишманов.

    Филмът „Непокорните Шишмановци“ е посветен на основателите на град Хасково през Възраждането–Шишмановия род.
    Режисьор - Николай Скерлев
    Сценарий - Веселина Узунова
    Музика – Данаил Петков

    Специални гости на събитието ще бъдат дамите от ЖНХ "ЗОРА-ЗОРНИЦА "с диригент Иванка Топузова от НЧ "ЗОРА-1982“ и Даниел Христов, от класа на Иванка Топузова.

    Събитието се реализира по проект BGCULTURE-1.001-0019-C01 РЕВИТА с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 чрез Програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”, Резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини