От х:

Днес в x:

И ухае на празници...

    Чак до площада от три етажа нагоре от залата на читалище „Заря“ днес ухае на празник. На вкусни гозби, приготвени с любов. Автентични и по-новаторски рецепти представиха днес в седмата поред коледна кулинарна изложба 9 читалища от Хасково, Харманли и Минерални бани. Организаторите са Общински читалищен съвет към СНЧ на Община Хасково, РЕКИЦ - Хасково и ОНЧ "Заря-1858".

    От пухкави с хрупкави златисти корички баници и питки, до лозови сармички, пълнени с тесто, през тикви печени с орехи и сушени плодове, накиснати в ликьор, до тънки мезета и домашно сирене и кашкавал-цялото изобилие, излязло изпод ръцете на сръчните майсторки, беше предложено за дегустация.

    По традиция, който влезе на кулинарния празник, излиза с най-малко два килограма отгоре. Уж всеки гледа да опита по залъг, но ястията са толкова апетитно изглеждащи, а после става ясно и че са много вкусни, та човек с една хапка не остава, разказват една през друга жените, които представят своите кулинарни умения.

    Много от гозбите са по-стари рецепти, но част от тях са съвсем новаторски. Затова и в конкурса има специална награда за "Иновативно ястие". Останалите състезателни категории са: "Предястие", "Постно ястие", "Месно ястие", "Обреден хляб", "Най-добро вино". В журито бяха двете уреднички в отдел "Етнография" в Регионалния исторически музей Диляна Пецова и Маргарита Цветанова .

    Да се запазят местните традиции в готвенето и старите рецепти да бъдат предадени, да опиташ нещо ново, но и да се насладиш да добрата дума и усмихнатите хора, всъщност това е в основата на идеята на кулинарния конкурс.

    А от него всеки си тръгва сит и доволен от срещата.

    /някои от рецептите, написани саморъчно от готвачките, може да видите в снимките към материала/

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пе
      педаловрътко
      6 -1
      16:08, 15 дек 2023
      защо не информирахте по рано, и аз да отида да се наям безплатно.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини