От х:

Днес в x:

Путин обяви кандидатурата си за президент на Русия

Владимир Путин обяви, че ще участва в президентските избори през 2024 г. Това съобщиха пред журналисти участници в разговор с държавния глава, състоял се след церемонията в Кремъл по случай Деня на героите на Отечеството, предава ТАСС.

Председателят на парламента на т. нар. "Донецка народна република (ДНР)" Артьом Жога отправи съответно искане към Путин и руският президент се съгласи, казаха участниците. Той обяви намерението си да се кандидатира, след като награди руски военни, участващи във войната в Украйна.

Настоящите правомощия на Путин като държавен глава изтичат на 7 май 2024 г. Следващите президентски избори в Русия са насрочени за 17 март.

Според закона след решението на Съвета на федерацията за насрочването на президентските избори кандидатите трябва да подадат документи в Централната избирателна комисия в рамките на 20-25 дни (в зависимост от това дали лицето се кандидатира самостоятелно или представлява политическа партия).

Този път не важи конституционното ограничение, забраняващо да бъдеш президент за повече от два последователни мандата. През 2020 г. бяха направени промени в основния закон на страната - така действащият държавен глава ще може да се кандидатира за най-високия пост, без да се вземат предвид предишните му мандати.

Обществено мнение

Според последното проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение нивото на доверие на руснаците в Путин е 78,5%, а нивото на одобрение на дейността му е 75,8%. Изследването е проведено от 27 ноември до 3 декември сред 1,6 хиляди възрастни руснаци. Трябва да уточним, че това изследване е организирано и проведено от официалните руски власти.

Според Фондация "Обществено мнение" мнозинството от руснаците (70%) подкрепят номинацията на Владимир Путин за нов мандат, както показват данни от проучване, проведено от 12 октомври до 13 ноември сред 6,1 хиляди пълнолетни респонденти. Освен това искането за неговото издигане , според социолозите, се е увеличило повече от два пъти през последните години.

На пленарно заседание Съветът на федерацията прие резолюция за насрочване на изборите за президент на Руската федерация за 17 март 2024 г. Както съобщи Централната избирателна комисия на Руската федерация, президентските избори в Руската федерация за първи път ще бъдат многодневни, те ще се проведат от 15 до 17 март.

Путин, който получи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго от всеки друг владетел на Русия след Йосиф Сталин, изпреварвайки дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

Въпреки че Путин може да не се сблъска с истинска конкуренция на изборите, той е изправен пред най-сериозния набор от предизвикателства, с които се е сблъсквал всеки ръководител на Кремъл, откакто Михаил Горбачов се бори с разпадащия се Съветски съюз преди повече от три десетилетия.

Западът представя Путин като военнопрестъпник и диктатор, който доведе Русия до заграбване на земя в имперски стил в Украйна, което отслаби Русия и укрепи украинската държавност, като същевременно обедини Запада и възложи отново мисия на НАТО, коментират западни наблюдатели.

 
 
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини