От х:

Днес в x:

Сглобката пак оцеля: Борисов, Иванов и Василев се разбраха, а главите на шефовете на НЗОК паднаха

„Сглобката“ пак оцеля. На извънреден брифинг в парламента Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев заявиха, че са се разбрали да започнат разговор за регламент за това как ще бъдат излъчвани попълнения в регулаторите.

На срещата им в парламента е било постигнато съгласие управителят и подуправителят на НЗОК да подадат оставки и процедурата по избора им да започне отново. Вчера изборът на подуправител на здравната каса буквално завърши с физически сблъсък.

Тази сутрин премиерът Николай Денков постави ултиматум на ГЕРБ да се върнат в „правилната посока“. Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ, съпредседателят на „Демократична България“ и финансовият министър Асен Василев дадоха брифинг, на който заявиха, че са изгладили недоразуменията в управляващата „некоалиция“.

Според Христо Иванов изготвянето на регламента за избор на състав на регулаторите ще отнеме време. По думите му ПП-ДБ са потвърдили подкрепата си за вицепремиера Мария Габриел.

„Отправяме молба към управителя и подуправителя (на НЗОК, б.р.) да направят крачка назад и да си подадат оставката. За да може да рестартираме процедурата на чисто, така че да сме сигурни, че това ще е елемент на подкрепянето на парламентарното мнозинство“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на Христо Иванов и Асен Василев за срещата, която са направили. Той отново повтори, че е логично ГЕРБ да имат право да изберат подуправителя на НЗОК, при положение че ПП избират здравния министър и управителя на здравната каса.

Борисов потвърди, че ГЕРБ са се съгласили на оставката на проф. Мавров.

„Вчера те ме обвиниха за „Възраждане“, а аз пък обвинявам тях за „Лукойл“. (...) Разбрахме се всичко това да бъде описано в регламент - служби, регулатори, конституционно мнозинство“, каза Борисов.

ДПС ще участва в регламента, за който се споразумяха ГЕРБ и ПП-ДБ

Финансовият министър съобщи, че този месец има над 1 млрд. лв. повече, събрани от ДДС в държавната хазна.

По думите му за пръв път над 20 години ще имаме повече пари в хазната, отколкото сме изхарчили. „Това ни дава напълно основание да сме в рамките на 3% дефицит“, каза Асен Василев. Той добави, че сме напът да преизпълним бюджета с по-малък дефицит от заложения.

„Показването на мускули ни кара да затъваме в говорилни, които са ненужни. Бюджетите ще бъдат подкрепени“, каза накрая Борисов.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    0 0
    06:43, 2 дек 2023
    Мачкай бр Бойка , мачкай тоз откъсан и прост народ ! Вдигай двойнонводата и тока , мачкай ! Всички ще мълчат . Ти си нашия Месия .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини