От х:

Днес в x:

Парламентът одобри споразумението с Украйна за изпращането на бронирана транспортна техника

Със 152 гласа "за", 57 "против" и нито един "въздържал се" депутатите ратифицираха споразумението между България и Украйна за предоставянето на бронетранспортьори, излезли от употреба. "За" гласуваха от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и "Има такъв народ".

Споразумението е подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. Сключено е в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. То предвижда България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й. Бронетранспортьорите са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи и се съхраняват в складовете на ведомството от 80-те години. Пред това са били закупени по времето на т.нар. "Възродителен процес" за тогавашните "Вътрешни войски".

Законопроектът беше приет след дебат, в който участие взеха само представители на БСП и "Възраждане". В него прозвучаха познатите тези на опозицията: че с това решение България предава националните си интереси, то е престъпно, защото тази техника не е непотребна, а напротив - представлява ценна придобивка, с която може да се охранява границата. Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов тази техника струва 1 млрд. лева, които България възнамерява да подари на Украйна, след което попита кой ще плати и за транспорта ѝ до Украйна.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов пък предположи, че половината депутати в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си е "джойстика на някоя игра или епилатор", но "се подписват мъжки по всички документи, свързани със сигурността".

От управляващите защитиха решението, припомняйки, че никой не "закача техниката" на министерството на отбраната, а става дума за бронетранспортьори с отпаднала необходимост от запасите на министерството на вътрешните работи. Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) подчерта, че МВР разполага с нужната бройка бронирана техника за нуждите на Жандармерията и Пожарната. Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" пък посочи отново, че България ще получи финансова компенсация за техниката. "Ние сме дарили техника за няколко километра магистрали, но Украйна е купила въоръжение и боеприпаси за над 5 млрд. лв.", припомни тезата си Мирчев, след което се обърна към БСП: "България ще бъде абсолютно независима от Русия, колкото и да се гърчите".

В края на продължилия повече от час дебат думата взе министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той посочи, че не разбира за какво е дискусията предвид факта, че вече има решение по темата и в изпълнение на това решение Министерският съвет внася споразумение, което трябва да бъде ратифицирано от парламента. "Аз не чух нито едно изказване по споразумението, затова няма да коментирам импровизации", заяви министърът. След изказването му парламентарната група на "Възраждане" започна да скандира "Оставка".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини