От х:

Днес в x:

Загубата на „Булгаргаз“ се увеличава до 83.7 млн. лв. за деветмесечието

Компанията все още очаква „раздвижване“ по механизма за компенсации за газа в „Чирен“, по който може да получи 265 млн. лв.

Загуба 83.7 млн. лв. отчита общественият доставчик „Булгаргаз“ за деветте месеца на годината при печалба 11.9 млн. лв. за същия период на м.г. Това показва междинният отчет на компанията за деветте месеца на годината.

Негативният финансов резултат за периода се дължи най-вече на това, че дружеството призна загуба от обезценка на природен газ, нагнетен и наличен в хранилището „Чирен“ към края на шестмесечието, както и от начислените кредитни загуби от обезценки на търговски вземания.

Високата цена на газа в „Чирен“ доведе „Булгаргаз“ до загуба от 36.3 млн. лв.

Загубата от обезценка заедно с обезценката на материалните запаси, направена към края на 2022 г., оказват съществено влияние върху финансовия резултат от дейността на дружеството и към деветмесечието на тази година. В резултат собственият капитал на „Булгаргаз“ на стойност 87 млн. лв. е под размера на регистрирания акционерен капитал със сумата от 144 млн. лв., се посочва в отчета на „Булгаргаз“.

Вероятно затова и сега експертите изтъкват ангажимента си по нагнетяването на природен газ в хранилището в Чирен, което изисква значителен финансов ресурс. Освен това средства са необходими и за гарантиране на доставките по алтернативните маршрути, за които плащанията се извършват авансово. Тези плащания се различават от договорените търговски условия с клиентите на дружеството, което води до формирането на ликвидни дефицити в определени периоди от време, изтъкват от „Булгаргаз“.

Сред факторите за влошения финансов резултат на „Булгаргаз“ е и общото намаление на цените на природния газ на европейските газови пазари, което се дължи на запълването на газовите хранилища, алтернативните доставки на втечнен природен газ, изграждането на терминали за регазификация, сравнително топлата зима и др. Казано в числа - „Булгаргаз“ отчита приходи от продажба на природен газ в размер на 1.8 млрд. лв. при 3.9 млрд. лв. година по-рано.

Все пак общият размер на пасивите леко намалява до 1.6 млрд. лв. при 1.9 млрд. лв. за същия период на 2022 г., като най-съществено са намалели търговските и други задължения. Те са 158 млн. лв. при 324 млн. лв. година по-рано. Спад има и при сумите по заемите на „Булгаргаз“.


Чакаме и се надяваме
Както в предишния си отчет, така и в настоящия от компанията изтъкват, че все още очакват компенсация за количествата природен газ, нагнетени от „Булгаргаз“ в хранилището „Чирен“, което е станало на много по-високи от сегашните цени.

Съгласно предложения за обсъждане в работната група към енергийното министерство механизъм размерът на очакваната компенсация за количествата, нагнетени от „Булгаргаз“ към 01.11.2022 г., би възлизал на не по-малко от 265 млн. лв., изтъкват от компанията и допълват, че се надяват схемата да се реализира и в България, тъй като е факт в други европейски държави.

Вземи, погаси, изтегли
В отчета намират място и заемите на „Булгаргаз“. Посочва се, че през м.г. дружеството е получило три заема от БЕХ с лимити съответно до 200 млн. лв., 60 млн. лв. и 457 млн. лв. Сроковете за погасяване са съответно през февруари, юли и декември 2023 г. Заемът от 200 млн. лв. е изплатен към БЕХ през март, падежът на заема за 60 млн. лв. е удължен с една година до юли 2024 г. През април 2023 г. е подписан с БЕХ нов договор за кредитна линия с лимит до 200 млн. лв. и срок април 2024 г. Към края на деветте месеца 140 млн. лв. от тази кредитна линия са усвоени.

Заемите не са обезпечени, а получените пари се използват за оперативните нужди на компанията, както и за осигуряването на доставките на природен газ.

През 2022 г. „Булгаргаз“ е получил заем и от Министерството на енергетиката в размер на 800 млн. лв., обезпечен с особен залог на настоящи и бъдещи вземания от „Топлофикация София“. Заемът е с годишна лихва 2% и падеж на 12 август 2025 г., става ясно още от финансовия отчет на „Булгаргаз“.

 

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини