От х:

Днес в x:

Бившият министър Ал. Николов: „Булгаргаз“ е политическа маша, загубите от „Боташ“ за 6 мсеца са 60 милиона

Това, което затормозяваше най-много „Булгаргаз“ през последните години, е изключителна политическа неадекватност и контрол върху икономически субект, който трябва да работи по нормални пазарни правила, но работи като политическа маша. Това не е стартирало от 2022 или 2023 г. Това заяви Александър Николов, бивш министър на енергетиката.

„Ако се цели да се разбере каква е текущата ситуация, трябва да се започне от много по-рано. В пожелателен характер, би било много хубаво, ако някои управляващи вършат нещата така, както са обещали по време на избори."


Той коментира, че има достъп до документите и отчетите на „Булгаргаз“ както от министерства, така и от службите.


„Договорът с „Боташ“ е най-видното нарушение на политиката, следвана през последните 2 години в сектор „Енергетика“. Не знам защо нито една служба не се е самосезирала, за да си набие ползите за това, видиш ли, каква грандиозна работа са свършили. Вижда се кой има полза от фалиране на „Булгаргаз“. Тези, които завземат текущо пазарните дялове и тези, които потенциално са получили някакви корупционни дялове от това огромно ощетяване. Достъп до документите има. Защо се мълчи?", попита Николов.

„Сметката се плаща от нас като потребители - било то през дълг, било то през текущи разходи. Проблемите са изцяло свързани и зависещи от България и от българското управление - било то на дружество, било то на холдинг, било то на политическо ниво. Полезността на договорът е 0. Вреди през разходи, при това огромни. Ако една стока струва 3 лв и доставката на стоката трябва да е 2%, а ти решиш, съвсем случайно, да фиксираш цената на транспорта, не като процент от стоката, а като фиксиран разход, който прави стоката практически непродаваема в конкретната страна, просто не можеш да ползваш тази стока, обясни той.


Договорът води до над 60 млн. загуби в първото шестмесечие. В първото от 26 шестмесечия. По отчета на „Булгаргаз“ има огромни загуби и нулево използване на капацитет“, допълни бившият енергиен министър.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини