От х:

Днес в x:

Вътрешният министър се разграничи от полицейския произвол, трима служители са отстранени

В изявление пред медиите вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че ясно се разграничава от всякакъв вид полицейски произвол по време на протеста срещу ръководството на футболния съюз миналия четвъртък. Добави, че не е съгласен работата на министерството да е под общ знаменател заради единични случаи на превишаване на правомощията. Поздрави служителите на МВР, които се справили перфектно и за по-малко от 2 часа са овладяли „брутална и невиждана агресия“.

„Не приемам никакви форми на насилие. Както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протестите, независимо дали е част от протестиращите или полицаите, ще бъде разследван и ще понесе съответната отговорност“, каза Стоянов.

Посочи, че е разпоредил мерки за превенция за подобни случаи занапред. 'Трябва системна работа на психолози с полицаите. Те са под огромно напрежение, за да не се допускат подобни случаи. На 100% съм с премиера Денков за обстоен анализ на случаите на насилие“, добави министърът. Той и останалите присъстващи не отговаряха на въпроси. Стоянов отново заяви, че Кирил Петков се е опитвал да се меси в работата му, определи това за недопустимо. Каза, че никъде в Европа няма практика след такива протести и при много по-масови безредици вътрешният министър да подава оставка, както поискаха от „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Ръководителят на СДВР Любомир Николов пък съобщи, че за по-малко от 48 часа са установени петима служители, извършили нарушения. Образувани са дисциплинарни производства срещу трима полицаи за превишаване на правомощията, като са отстранени от длъжност. Те са командир на отделение и двама полицаи. Срещу други двама тече проверка с която да се установи степен на виновност.Главният секретар Живко Коцев добави, че са идентифицирани полицейски служители, които своеволно са проявили агресия срещу мирни, цивилни граждани, несвързани с протеста.

„Чрез вас моля да спрем да противопоставяме полицията срещу обществото или обратното, а всички заедно да се противопоставим срещу хулиганските действия и неправомерните действия на служителите в системата“, каза Коцев, като призова още да се спре с политиканстването.

На 17 ноември, ден след протеста, директорът на Николов заяви, че за момента има шест докладни записки за случаи, в които може би има данни за превишаване на правата от полицаи. На база разпространените от медиите видеозаписи той посочи, че има 2-3 случая със замесени 5-6 служители, при които има „физически контакт с протестиращи“. Тогава директорът на СДВР увери, че проверката за превишаване на правата от полицаите ще се извърши в спешен порядък и резултатите ще са готови много преди предвидения от закона срок от един месец.

В неделя (19 ноември) вътрешният министър Калин Стоянов каза, че към момента петима служители на МВР са признали, че евентуално са превишили своите права по време на протеста.

В същия ден премиерът Николай Денков заяви, че ще се отнесе към Стоянов според това как министърът ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие. Ден по-късно премиерът вече заяви, че министърът трябва да осъди насилието, или самият Денков ще подаде оставка.

Две досъдебни производства за полицейско насилие по време на потушаването на безредиците по време на протеста срещу футболния съюз на 16 ноември са образувани в Софийска районна прокуратура, съобщи вчера заместник главният прокурор Мария Павлова.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини