От х:

Днес в x:

На живо: Дали ще изригне исландският вулкан и други въпроси

15-километрова маса от лава се е образувала под полуостров Рейкянес в Исландия и може да изригне всеки момент

Исландия се готви за изригване на вулкан след като хиляди малки земетресения разтърсиха южната част на полуостров Рейкянес от октомври насам. Земетресенията са причинени от огромно количество магма от дълбините на Земята, движеща се нагоре и образуваща пукнатина с дължина 15 километра и дълбочина между 2 и 5 километра под земята.

Кога ще настъпи вулканичното изригване?

Никой не знае. Смята се, че е вероятно да има изригване, но не е сигурно. Масата от магма може да остане там, където е, и постепенно да се охлади, вместо да изригне.

Но видях видеоклипове на изригване в социалните медии?

Това са видеоклипове на минали вулканични изригвания, като например вулкана Фаградалсфядъл (Fagradalsfjall), който изригна през 2021 г., 2022 г. и юли 2023 г. Вулканът Фаградалсфядъл е близо до новото проникване на магма, но е отделно от него.

Защо земята се напуква?

Проникването на магмата е избутало земята от двете страни навън и нагоре, карайки земята непосредствено над проникването да потъне до един метър на места. Това е довело до пукнатини в земята, причинявайки много щети в крайбрежния град Гриндавик, чийто северозападен край е точно над тунела от магма.

Какво е застрашено в региона?

Нахлуването на магма започва точно от брега, минава под Гриндавик и продължава навътре... до няколко километра от геотермална електроцентрала, наречена Свартсенги. Топлата вода от Свартсенги е източникът на близкия спа център Blue Lagoon (Синята лагуна), една от най-големите туристически атракции на Исландия.

Какво става там сега?

3000 жители на Гриндавик са евакуирани, но им бе позволено да се върнат за кратко, за да съберат вещи, домашни любимци и добитък. Blue Lagoon е затворена.

Какво ще се случи, ако има изригване?

Никой не може да бъде сигурен. Вероятно може да се образува отдушник на пукнатината с фонтан, изпускащ поток от лава.

"Той някак се освобождава, изпускайки магма в дълга пукнатина", разказва Евгения Илинская (Evgenia Ilyinskaya) от Университета в Лийдс, Великобритания, която е в Исландия и наблюдава обекта. "Не се вижда непременно голям стратовулкан с форма на пирамида."

Колко разрушения ще бъдат причинени зависи от това къде се случва и колко лава излиза. Ако издигащата се лава срещне големи количества подземни води или изригването се случи под морската повърхност, може да има експлозивно изригване поради образуването на пара.

"Ако имаме късмет, ще получим предимно изригвания в необитаеми долини, както бе през 2021 г. и 2022 г. и по-рано тази година", коментира Илинская.

Може ли да се направи нещо за защита на града?

В миналото Исландия понякога е изграждала глинени бентове, за да отклони потоците от лава и да защити важна инфраструктура, включително на полуостров Рейкянес. В този случай обаче магмената камера се простира на 15 километра и не е ясно къде и дали лавата ще започне да тече.

По време на изригване през 1973 г., което заплашваше да блокира пристанището, бе пръскана върху потока от лава морска вода, за да го забави, разказва Илинская. "Всъщност това наистина имаше успех."

Ще попречи ли изригването на трансатлантическите полети?

Базалтовите изригвания, които се случват на полуостров Рейкянес, рядко произвеждат много пепел, така че е малко вероятно да има въздействие като това на изригването на Ейяфятлайокутъл през 2010 г.

"Това [изригване] може да причини краткотрайно прекъсване на местния въздушен трафик", отбелязва Илинская. "Но е сигурно, че няма да има големи смущения във въздушния трафик по света, както през 2010 г."

Защо напоследък имаше толкова много изригвания в тази област?

В тази част на Исландия всички вулкани изглежда изригват приблизително по едно и също време на около хиляда години, в цикли, наречени Reykjanes fires, обяснява Илинская. За последен път това се е случило преди около 800 години.

"Отново сме в този много активен цикъл. Можем да живеем в подобни изригвания до края на живота си", казва Илинская.

За щастие изригванията, които се случват в този цикъл сега, са доста слаби.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини