От х:

Днес в x:

Nvidia и производителят на Foxconn ще правят заедно "фабрики за изкуствен интелект"

Най-високо оценената компания за чипове в света Nvidia и производителят на iPhone Foxconn ще си партнират и в изграждането на "фабрики за изкуствен интелект". По-рано тази година двете компании обявиха партньорство за разработване на платформи за автономни превозни средства, като "Фокскон" произвежда електронните контролни блокове, а Nvidia - чиповете за тях.

"Фокскон" и Nvidia обединяват сили в изграждането на центрове за данни от нов вид, които използват чипове на Nvidia за захранване на "широка гама" от приложения, например за обучение на автономни превозни средства, роботизирани платформи и големи езикови модели.

Новината за новото съвместно начинание на двата технологични гиганта идва след като САЩ обявиха плановете си да прекратят износа на модерни чипове за Китай, нанасяйки сериозен удар на Nvidia. Последните експортни ограничения, обявени от Вашингтон тази седмица, ще блокират продажбите на два чипа с изкуствен интелект от висок клас, създадени от Nvidia за китайския пазар - A800 и H800.

Председателят на "Фокскон" дефинира т. нар. "фабрики за изкуствен интелект" като "нов тип производство", което обединява производството на интелект и центровете за данни, които го произвеждат". Лиу твърди, че ръководената от него компания, която произвежда над половината от световните продукти на "Епъл", има експертния опит и мащаба да изгради тези фабрики в световен мащаб.

"Фокскон" се опитва да разнообрази бизнеса си и да възпроизведе успеха си в сглобяването на персонални компютри и смартфони като "се преобразува от компания за производствени услуги в компания за платформени решения". Лиу посочва интелигентните градове и интелигентното производство като други приложения за фабрики с изкуствен интелект. Според него електрическите превозни средства ще бъдат сериозен стимул за растежа на бизнеса на "Фокскон" през следващите десетилетия.

Благодарение на използването на усъвършенстваните чипове на компанията в приложения с изкуствен интелект, пазарната стойност на Nvidia скочи до над 1 трилион долара. Това я направи петата публично търгувана американска компания, която се присъедини към така наречения "Trillion dollar club", заедно с "Епъл", "Майкрософт", "Алфабет" и "Амазон". Само през 2023 г. стойността на акциите й се утрои.

Тази година се навършиха 30 години от основаването на Nvidia. Първият продукт на Nvidia беше чипът за ускоряване на 2D и 3D видеографики RIVA 1285. През първото десетилетие от съществуването си компанията се наложи като разработчик на мощни графични адаптери и пускането на RIVA TNT през 1998 г. затвърди репутацията й.

През 2000 г. "Майкрософт" избра Nvidia за разработване на графичните карти за своята гейминг конзола Xbox. В допълнение към продуктите за индустрията за видеоигри широкият набор от компютърни технологии на Nvidia включва серията видеокарти Quadro за професионална графика, серията Tegra за клетъчни телефони, серията nForce за мултимедийни функции и др.

Към 2023 г. основният продукт на Nvidia са нейните GPU чипове, чието търсене нарасна неимоверно, благодарние на пробива на големите езикови модели и други ресурсоемки технологични иновации, захранвани с изкуствен интелект.

На 18 октомври роденият в Тайван главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг и председателят на "Фокскон" Йън Лиу излязоха на една сцена на тазгодишното технологично изложение на "Фокскон" в Тайпе.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини