От х:

Днес в x:

Представят официално новия български суперкомпютър и нов инфраструктурен комплекс на Центъра за върхови постижения

Нов инфраструктурен комплекс на Центъра за върхови постижения (ЦВП) по информатика, информационни и комуникационни технологии ще бъде открит на 19 октомври. Тогава ще бъде представен официално и новият български суперкомпютър “Хемус“, съобщават от пресцентъра на Българската академия на науките (БАН).

Изградената инфраструктура е цялостен комплекс с четири основни слоя, които включват ресурси от суперкомпютърен тип, система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови и компютърни ресурси, и ресурси за съхранение на данни; услуги и инструменти за работа на мултидисциплинарни научни общности.

Церемонията ще започне в 10:00 часа в залата на високопроизводителния изчислителен комплекс с център за данни на ЦВП в блок 8 на “Научен комплекс - 1” на БАН (ул. “Акад. Георги Бончев”, блок 8), съобщават от БАН.

След откриването, събитието ще продължи в зала “Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. 15-ти ноември, 1) от 10:45 часа, където ще бъдат представени интегрираната научноизследователска инфраструктура и най-значимите постижения на центъра. 

Инфраструктурният комплекс е изграден по проекта "Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологии".

Проектът се финансира чрез Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 от Европейския фонд за регионално развитие. Срокът за изпълнение на проекта е от 3 август 2018 г. до 31 декември 2023 г.

Събитието от зала “Проф. Марин Дринов“ ще се излъчва онлайн в  YouTube канала на БАН.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини