От х:

Днес в x:

Марин Захариев – водач на листата на ГЕРБ-Смолян: Гласът на злото е силен, но гласът на разума побеждава

- Г-н Захариев, водач сте на листата за общински съветници на ГЕРБ в Смолян. Какъв е отборът ви?
- Аз смятам, че нашият отбор е най-силният. Съставен е от юристи, икономисти, лекари, инженери, педагози, предприемачи. Хора, които реално са познати в нашия район, всеки от тях може да каже какво е постигнал. На такива доказани професионилисти съм убеден, че хората ще гласуват доверие.
- А може ли с няколко думи да опишете кандидат-кмета Николай Мелемов, как се работи с него?  
- По характер е изключително добър. Не говори много. Може би поради тази причина за някои не е атрактивен, но е много ефективен. Разпределя задачите, следи за тяхното изпълнение. Леко и приятно се работи с него, защото няма празни приказки, а реални действия, ангажименти и резултати.
- Според вас той защо спечели три мандата досега?
- Моето лично мнение е, че хората виждат добротата в него, честността. Той например казва открито: "Това не можем да го направим" или "Това можем, но по друг начин". Всички са изморени от празни приказки и фантазии. Реалните действия, които предприема, ги докосва. И това, че той не се промени през тези години. Казано е: "Дай на един човек власт, за да видиш какво представлява". Той си остана същият човек, като преди - скромен, деен, отговорен, съпруг, баща, дядо. Може да покаже страшно много свършени неща. Това, че е достъпен, е много добро негово качество. Среща се и разговаря с всички.  
- Започнахте със срещи по селата, как върви кампанията като цяло, доста тролове са впрегнати изглежда, за да ви очернят?
Ние сме вече 12 години в управлението и смея да кажа, че знаем всички проблеми. Хубавото е, че като отидем някъде, хората ни познават, ние познаваме голяма част от тях. Свършили сме много работа, но има и много за напред. Голямата ни болка е, че имаме страшно много населени места и малък бюджет. Затова се надявам и през местната инициативна група, и през европейските инструменти, държавата да подпомага общини, които са високопланински, труднодостъпни и с много населени места. По отношение на троловете най-тъжното е, че една група от десетки хора са впрегнати да пишат негативни, неверни неща, лични нападки, обиди. Техните гласове се чуват високо, защото са натрапчиви, арогантни, неуморни. Но при срещите, които провеждаме очи в очи, мнозинството от хората са тихи, скромни, нормални. Отправят и градивна критика, и похвали. Аз мисля, че болшинството на добрите хора ще победи, както в предишни избори. Хората си дават сметка, че работа се върши трудно и оценяват постигнатото. Накратко - гласът на злото е силен, но гласът на разума побеждава.
- Всички в тази кампания са срещу вас, да не би да считат за опонент само Мелемов, съответно листата на ГЕРБ?
- Вие знаете, че камъни се хвърлят по плодно дърво, затова са атаките срещу него. Ако не виждаха в наше лице сериозен опонент, нямаше да впрягат толкова усилия. Аз обаче искам да се върна на позитивната кампания, на разговорите за секторни политики и свършените неща. Ние никога не сме си позволявали да отправяме лични нападки и обиди. Смятам, че нашите опоненти е добре да кажат какво са постигнали, какво предлагат да се свърши в града, но и с ръка на сърце да признаят резултатите досега. Ние 12 години управляваме и сме реалисти, а хората оценяват това и ще дадат своя вот с №7 на 29-ти октомври.
- Как вие усещате битката на опозицията – сякаш се борят да стигнат до балотаж и това ще е голям успех, изглежда Камбарев не счита Сабрутев и другите за за заплаха, Сабрутев не счита Камбарев и другите за заплаха? Никой не казва: „Аз съм най-подходящ измежду всички“, а „Аз съм по-подходящ от Мелемов“. Вашият прочит какъв е?
- Много ми е интересна и на мен тази реторика. На национално ниво ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" работят заедно, макар и да не се харесват. Затова ми е много интересно как Камбарев не говори за Сабрутев, който минава за човек на президента, назначаван за служебен областен управител. Знаем на национално ниво какви проблеми и напрежение има между служебно назначените управляващи и сегашния кабинет. В същото време г-н Сабрутев не коментира другите опоненти, освен Мелемов. Може би, защото в негово лице виждат силен кандидат, подготвен, оценяван от хората. Аз донякъде се запознах с програми на наши опоненти. Говорят за направа на паркове в частни терени, за инвестиции в болницата, която е мажоритарна държавна собственост. По последни данни над 90%. Не казвам, че няма и добри неща, но твърде общо, с клиширани обещания се опитват да спечелят избирателите. Хората обаче са мъдри и не искат думи, хвърлени във въздуха.
- Смятате ли, че наистина повечето хора правят разлика между държавна и общинска собственост, защото обвиняват Мелемов за свлачището, за болницата, за проблема с разкопаните от ВиК улици?
- Една част от хората правят разлика. За друга част ние за това сме на терен един месец - да обясним и това, че в България има разделение на властите. Винят кмета за действия или бездействия и на ред други институции. Но той е човек, който е най-близо до хората и идват за всичко при него. Неслучайно той е в най-голяма степен мажоритарно избиран.  
- Кого вие, като водач на листата, смятате за основен негов опонент?
- Хората ще решат това. Аз приемам всички за конкуренция. Пожелавам им да убедят хората в техните идеи, но бих искал да говорим за съзидание, за реални предложения, за градеж. Малко на шега, но скоро ми казаха, че "букмейкърите" вече имат коефициенти, които показват, че основните опоненти на Мелемов са Камбарев и Сабрутев. Аз се надявам те да покажат какво свършиха досега. Само да напомня, че двамата са почти две години по един или друг начин във властта. Г-н Камбарев е народен представител повече от 2 години. Нещо интересно - той се е регистрирал преди 6 месеца в Смолян. Не е жител на Смолян, което означава, че поне преди 6 месеца е знаел, че ще е кандидат за кмет. Много ми е интересно като народен представител как не си постави през това време една-две каузи за Смолян. Да дойде сега да каже: "Вижте, идентифицирахме проблем с еди-кой си мост, с еди-кой си път или проблем социален. Аз като народен представител започнах от нулата и го докарах докрай". Всички видяха на национално ниво обещанията за мостове, тунели, велики инвеститори и други чудеса как не се случват. Г-н Сабрутев беше областен управител доста дълго - над година и половина. И те двамата знаят - имаме пропаднали пътища между Широка лъка и Стойките, но не си мръднаха пръста. Когато пропадна общински път в Широка лъка, общината веднага реагира и отстрани проблема. Държавата вече две години не предприема нищо. Аз се надявам този участък да не се откъсне през зимата. Г-н Сабрутев да си беше поставил няколко важни задачи и да постигне поне една - свлачището на Тикале, пътят Смолян - Широка лъка, някакъв STEM-център, каквото и да било. Смолянчани виждат това и го осъзнават.   
- Как ще коментирате внесеното в общината искане на Стефан Сабрутев да се прекрати поръчката за избор на оператор за третиране на твърди битови отпадъци?
- Това са дейности, които трябва да се вършат ежедневно на депото, строго регламентирани от закон, с комплексно разрешително, с определени машини и технология. И ако се преустановят само за седмица, отпадъкът, който се вози на депото, ще го задръсти. Г-н Сабрутев много добре знае, че предишната поръчка е изиграна преди 15 години от кмета тогава г-жа Дора Янкова, с която той е в екип. В онези времена негови фирми работеха доста сериозно с общината, на доста завишени цени. Той знае или би трябвало да знае, че кметът е длъжен да обезпечи непрекъснатост на този процес. Още през юни е обявена новата процедура, забави се заради жалба, но законосъобразността й е потвърдена. Жалбата е отхвърлена. Нима той счита своето мнение за по-адекватно от това на компетентните институции!? Когато решението на комисията за избор на изпълнител влезе в сила, кметът е задължен да сключи договор. Аз смятам, че е по-скоро популизъм, защото не допускам, че са чак толкова неподготвени в екипа му. Кметът на общината в момента -г-жа Марияна Цекова реши да се включи клауза в договора, че ако общината осигури възможност сама да осъществява дейностите на оператор на депото, с едностранно предизвестие да прекрати договора. Всичко друго е популизъм и не дава решение, създава проблем.
Един кандидат за кмет на община Смолян обещава следното: „Грижа и ремонт на всички компрометирани тротоари, алеи, детски площадки, градинки и зони за отдих в междублоковите пространства“. Това със сигурност ще се хареса на смолянчани, но колко реалистичен е този ангажимент, какви пари са нужни и има ли ги?
Сигурно десетки, а може би стотици милиони. Ако не се лъжа, този кандидат е народен представител. От един запис чухме, че е в близки отношения с финансовия министър, който го наричаше на малко име. От този запис обаче разбрахме и друго, че този кандидат се интересува повече от постове, къде кого да смени. Не сме чули да поиска нещо за Смолян. Смятам, че такива гръмки обещания се разпознават и е ясно, че са неизпълними. В обещанията всички са силни, но изпълнението далеч не е като приказките – от отчуждаване, през проектиране, осигуряване на средства, възлагане на процедури, строителство и надзори, въвеждане в експлоатация и подръжка след това. Преди 2 години ни обещаваха и чудеса в държавата. Аз не виждам нещо наяве. Затова ние оставаме на базата на реалностите, не на измислиците.  
- Какво ще кажете за обещанието на друг кандидат: „Ще направим Смолян град на цветята“?
- Този друг кандидат също подразбираме кой е. За разлика от предишния той живее постоянно в Смолян, не си е направил специална регистрация. Преди години общината направи разсадник за цветя, в който отгледа и раздаде хиляди цветя на живущи в блокове, детски градини, граждани. След това с фирма започнахме да се грижим за озеленяването и смея да твърдя, че хората високо оценяват зацветяването и озеленяването. Само да отбележа, защото има много коментари - кръговото пред болницата не е зацветено, тъй като там се очаква по водния цикъл да се изгради съоръжение. Следващата пролет ще го зацветим. Този същия кандидат не видях за толкова години нито в частния му бизнес, нито като областен управител да е направил нещо, сравнимо с цветна градина. Разбрахме само за негови близки, назначени на атрактивни държавни позиции. Нищо друго.
- Как ще коментирате многото упреци за Планетариума?
- Сигурно в перфектни и лабораторни условия е можело да стане по-бързо. Кой обаче предвиждаше Ковид и чудовищната инфлация след войната? Кой е мислил, че доставки, които стават за месец, ще отнемат 3-5 месеца? Кой е знаел, че ще има обжалвания, проблеми по промяна на проекта за СМР? Това е твърде сложен проект, прави се веднъж на 40 години. И при всички перипетии едни „будни смолянчани“ пишат доноси всеки ден, винят, хулят. Пожелавам си никога да не „работят“ така за собствения си град. Въпреки всичко, проектът е в крайна фаза. Имаме завършено строителство и ремонт, очакваме приемателна комисия, имаме телескоп, мебели, очакваме обзавеждане за звездната зала. Екипът е на място, обучава се да ползва техниката, маркират дреболии, които трябва да се осигурят допълнително. Вярвам, че до края на годината всичко ще е наред и ще се радваме на един уникален планетариум. Така беше и със залата на ПМГ, и със санирането на блокове, и с подмяната на старите уреди за отопление, и с пространството около болницата. Мога да продължа дълго. Критиците казваха, че няма да стане, а ако стане, няма кой да го ползва. Както във всеки сложен проект и тук смятам, че ще имаме резултат, с който да се гордеем. И ще продължим да работим неуморно за Смолян с всеки следващ проект. Още съвсем малко търпение е нужно, в края на тази и началото на следващата година планериумът ще е готов. Не се съмнявам, че той ще е основна атракция за български и чужди туристи.
- Какво ще призовете избирателите да имат предвид, когато правят избора си на 29 октомври?   
- Кандидати има много. Аз гласувам откакто съм навършил 18 г. Винаги съм бил с десни, демократични разбирания. Нека всеки избере най-близката до себе си кауза, платформа. Нека имаме висока активност и изберем кмет с максимална легитимност за гражданите. Ние показахме какво можем. Перфектни хора няма. Нека избирателите прочетат отчета ни – обективен, проверим, а след това и програмата, която винаги на 80-90% спазваме. Това са реалностите. Ако искат научна фантастика, другите кандидати предлагат по много, но със същия успех могат да задоволят тази своя нужда с някой филм от споменатия жанр. Със здрав разум, с лице към хората, със съветите на всички, с уважение към всички - с номер 7 да продължим да водим Смолян в правилната посока!
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини